Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spesiell infeksjon i Florida:

Advarer om hjerne­spisende amøbe

Et tilfelle hvor en person har blitt smittet av den hjernespisende amøben Naegleria fowleri, har blitt registrert i Florida. Nå er det sendt ut advarsel til befolkningen.

SMITTER: Denne mikroskopiske, encellede amøben kan forårsake en infeksjon i hjernen, og er i de fleste tilfeller dødelig. FOTO: NTB Scanpix. Vis mer

Florida Department of Health (DOH) har rapportert om at en person i Hillsborough County i Florida har pådratt seg en infeksjon som følge av amøben Naegleria fowleri.

Den mikroskopiske, encellede amøben kan forårsake en infeksjon i hjernen, og er i de fleste tilfeller dødelig. Det skriver britiske BBC.

NAEGLERIA FOWLERI: En 29 år gammel mann er død etter at han ble smittet av det CNN omtaler som den «hjernespisende amøben», Naegleria fowleri. Video: CNN Vis mer

Amøben er stort sett funnet i varmt ferskvann, og entrer kroppen vanligvis via nesa. En infeksjon forårsaket av Naegleria fowleri er ikke smittsom mellom mennesker.

DOH har ikke uttalt seg om hvordan personen ble smittet, eller hvordan tilstanden til personen er.

Advarsel

Den 3. juli ble det sendt ut advarsel til befolkningen i Hillsborough County i Florida hvor de ble oppfordret til å unngå nesekontakt med vann fra kraner og andre ferskvannskilder. Dette innebærer innsjøer, elver, dammer og kanaler. Amøben er mer utbredt i de varme sommermånedene.

Symptomer på infeksjon kan være feber, kvalme og oppkast, stiv nakke og hodepine. Ifølge BBC dør de fleste av infeksjonen etter ei uke.

Sjelden infeksjon

DOH oppfordrer alle i området som mistenker smitte å oppsøke legehjelp med en gang ettersom sykdommen utvikler seg raskt.

- Husk at denne infeksjonen er sjelden, og effektive forebyggingsstrategier gir mulighet for en trygg og avslappende sommer med svømming og bading, uttaler DOH.

Mellom 2009 og 2018 ble det ifølge det amerikanske smittevernsenteret (CDC) bare rapportert om 34 tilfeller av infeksjon som følge av Naegleria fowleri i USA. Av disse tilfellene ble 30 personer smittet av rekreasjonsvann, tre av forurenset vann i springen og en av forurenset vann fra en vannslange som ble brukt i til en vannsklie i bakgården.

Det er ikke påvist smitte i Norge, men i 2016 omkom en norsk kvinne etter å ha blitt smittet av Naegleria fowleri i Thailand.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!