Ekstremvær

Advarer om «ismageddon»

Ekstreme værkontraster i Alaska sørger for sement-liknende is på veiene.

«ISMAGEDDON»: Myndighetene advarer mot et sementlignende islag som klistrer seg til veiene. VIDEO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag ble det målt 19,4 varmegrader på øya Kodiak, sørvest i Alaska. Det er sju grader varmere enn den forrige varmerekorden i det som er USAs desidert kaldeste delstat, skriver BBC.

Det uvanlige været stopper ikke her.

I andre deler av Alaska noteres andre rekorder. I den sørøstlige byen Ketchikan sank temperaturen til minus 18 grader 25. desember. Det er en av de kaldeste første juledagene i byens historie.

«Ismageddon»

Lokale myndigheter advarer nå om det de omtaler som «ismageddon».

De ekstreme værforholdene sørger for at store mengder regn og snø fører til at is så hard som sement dekker flere veier i delstaten.

Alaska Department of Transportation and Public Facilities forklarer at den tykke isen er farlig for kjørende.

- Is er fryktelig vanskelig å fjerne når den har festet seg til veioverflaten. Selv om lufta er varm, er overflatetemperaturen på veiene under null grader, skriver departementet på Twitter.

Vanskelige forhold

Det er varme luftstrømmer fra Hawaii som gjør den vanligvis kalde og tørre tida fuktigere. Kraftig nedbør og skiftende temperaturer har resultert i store strømbrudd og stengte veier.

- Det finnes ingen enkel løsning for de isdekkede veiene, så forholdene kan forbli vanskelige i en stund framover.

Isen vil trolig klamre seg til veiene helt fram til mars eller april, forteller klimaforsker Rick Thoman ved Alaska Center for Climate Assessment til BBC.

Rekordnedbør

Den verste vinterstormen siden 1937 rammet denne jula innlandsbyen Fairbanks. Med seg hadde den nesten 25 centimeter med snø. De hyppige snøfallet begravet den eneste matbutikken i en liten by utenfor Fairbanks, forteller Thoman.

Også her blir det satt rekorder av den mindre hyggelige sorten.

I en melding på Twitter forteller han at Fairbanks har satt en ny årlig nedbørsrekord, med totalt 472,9 millimeter nedbør så langt i år.

NEDSNØDD: Værstasjonen i Denali er dekket med snø. Foto: Twitter / @NWSFairbanks
NEDSNØDD: Værstasjonen i Denali er dekket med snø. Foto: Twitter / @NWSFairbanks Vis mer

I en video delt av National Weather Service Fairbanks kan en se den voldsomme snøstormen som onsdag beveger seg gjennom byen.

- Synligheten vil til tider være på 400 meter eller lavere, skiver de.

Klimaforskeren mener de ekstreme værkontrastene skyldes global oppvarming.

- Når alle brikkene faller på plass i denne stadig mer oppvarmede verdenen, kommer vi til å få disse uforutsigbare værperiodene. Det er det vi forventer, sier han til BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer