Været

Advarer om kraftig vind

Mandag formiddag er deler av Bodø sentrum sperret etter kraftig vind. Meteorologen kommer med klar oppfordring til både nordlendinger og søringer nå som vi går inn i siste uka i januar.

OPPFORDRING: Både politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer innbyggerne i nord om å sikre løse gjenstander. Foto: Skjermdump Meteorologisk Institutt
OPPFORDRING: Både politiet og Meteorologisk institutt oppfordrer innbyggerne i nord om å sikre løse gjenstander. Foto: Skjermdump Meteorologisk Institutt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Meteorologisk institutt har sendt ut flere farevarsler denne uka. I Bodø har bodøværingene mandag formiddag fått erfare kraftige vindkast. Brannvesenet i byen måtte stenge en gang- og sykkelsti i sentrum etter at det hadde kommet nedfall fra tak.

- Politiet oppfordrer alle til å sikre alt av løse gjenstander på grunn av kraftig vind i store deler av Nordland, skrev politiet i Nordland på Twitter.

Bodø er heller ikke det eneste stedet i nord som vil starte uka med mye vind. I Nordland, Troms og deler av Vest-Finnmark har Meteorologisk institutt sendt ut gult farevarsel om kraftige vindkast.

Det ventes vindkast på 27-33 m/s fra mandag morgen til mandag kveld. I deler av landsdelen vil det være liten storm, og i perioder full storm på kysten.

Vakthavende meteorolog, Ingvild Villa, forteller til Dagbladet mandag formiddag at det blir en vindfull start på uka for nordlendingene.

- Det er vindfullt og skal være vindfullt i de kommende dagene. Det er ute et farevarsel for vindkast. Det kan bli liten storm flere steder rundt kysten og også mulighet for full storm utsatte steder i Finnmark i morgen, sier Villa.

I området Namdalen og deler av Nordland er farevarselet oppgradert til oransj nivå. Der kan det komme 40-70 millimeter regn på 12 timer, skriver Meteorologisk institutt på sin nettside.

Villa sier at de første dagene av uka i nord preges av mye lavtrykk, og at det fra tirsdag vil være vekslende mellom nedbør og vind. Sør i Nordland, Helgeland, og Sør-Salten har meteorologene sendt ut gult farevarsel om nedbør. Det ventes at det kan komme 40 millimeter regn på seks timer.

- Det er ikke gode lovord om denne uka med det første, sier Villa.

Hun oppfordrer nordlendingene til å sikre gjenstander og å være forberedt på at det kan komme mye vind.

- Blir vått

Både deler av Vestlandet, Trøndelag, Møre og Romsdal og Agder kan bli preget av mye is fra i natt og fram til mandag kveld.

- Obs obs til dem som skal ferdes i trafikken. Det kan bli glatt på veiene. Vi oppfordrer til å sjekke Yr, sier Villa.

Meteorologisk institutt skriver at isen kan være vanskelig å se, og ber folk om å være ekstra oppmerksomme, samt å bruke brodder.

- Beregn ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, skriver instituttet.

PANIKK: En kvinne bryter ut i full panikk når hun kjører gjennom isen i 22 minusgrader. Vis mer

På fjellovergangene i Sør-Norge, samt for deler av østlandet kan det også komme mye mildvær. På fjellovergangene kan mildværet komme i form av regn og is, forteller Villa.

- Fra Trøndelag og sørover er det mildvær, og fare for regn som fryser på bakken i dag og i morgen, sier Villa.

Hun kommer også med en oppfordring til folk i Sør-Norge om at det kan bli mye is.

- Sjekk trafikkmeldinger og beregn litt god tid. Vær forberedt på at det kan være glatt, og fare for underkjølt regn og regn som fryser på bakken, sier Villa.

På Vestlandet blir det også vått, og det er ventet at det vil komme regn i landsdelen i starten av uka, men seinere i uka kan det komme sludd og snø.

- Det kan bli litt bedre på torsdag og fredag, før det igjen kommer nedbør i helga. Men det er en del usikkerhet, sier Villa.

Unormal vinter

Prognosene fra Meteorologene kommer etter det som har vært en unormal vinter. Klimavakt i Meteorologisk institutt, Mathilda Hallerstug, sa til Dagbladet i forrige uke at så langt har flere steder i landet skilt seg veldig mot normalen, både når det kommer til temperaturen og været.

- Det har lengst nord på vestlandet og nordover vært veldig tørt i november og desember, sa Hallerstug.

Mens november var en mild måned flere steder i landet, var desember en kald måned.

- Innover i landet og i Trøndelag har det vært ned mot seks grader kaldere enn normalt. I Troms og Finnmark har det vært 2-3 gradere kaldere enn normalen. om det har vært en ganske tørr vinter flere steder i landet

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer