Advarer om krise i barnevernet

Stor økning i antall barn som skal følges opp, uten at det er blitt flere ansatte.

UFORSVARLIG: Barnevernet flere steder i landet er på grensen til å drive uforsvarlig. Foto: SCANPIX
UFORSVARLIG: Barnevernet flere steder i landet er på grensen til å drive uforsvarlig. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barnevernet flere steder i landet er på grensen til å drive uforsvarlig. I tolv fylker har det vært en stor økning i antall barn som skal følges opp, uten at det er blitt flere ansatte.

I både Østfold og Hordaland fikk man i fjor redusert antall stillinger med åtte, men over 200 flere barn å ta hånd om, melder NRK.

- Konsekvensen for barna er at de i noen tilfeller må leve lenger under vanskelige forhold. Det som også er problematisk for barna er at de kan miste troen på at det er noen der ute som kan hjelpe dem, sier Mai Lis Kristiansen, barnevernsleder i bydel Søndre Nordstrand i Oslo.

I en rapport fra Fylkesmannen heter det at «mange barn og familier får ikke den hjelpen de har krav på til rett tid».

Årsaken til problemene er en sterk økning i antall saker i forhold til antall ansatte. Situasjonen er den samme over hele landet. I hele tolv av landets 19 fylker er det en negativ utvikling i antall saker sett i forhold til antall ansatte. Bare 45 nye stillinger ble tilført barnevernet i fjor, mens saksmengden økte dramatisk.

Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sier hun vil vurdere ulike tiltak for å bedre situasjonen. (NTB)

 

VURDERER TILTAK: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sier hun vil vurdere ulike tiltak for å bedre situasjonen. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
VURDERER TILTAK: Barne- og likestillingsminister Anniken Huitfeldt sier hun vil vurdere ulike tiltak for å bedre situasjonen. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer