Advarer om massive forsvarskutt: - Det er ikke logisk å hausse opp en trussel fra Russland, mens de i praksis bygger Forsvaret ned

Dette er lekkasjene fra Forsvarssjefens fagmilitære råd.

GIR RÅD OM FORSVARSKUTT:  Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) legger i dag fram sine anbefalinger for organiseringen av det norske Forsvaret. Lekkasjer viser at Kystjegerkommandoen kan ryke. Her er operatører fra Kystjegerkommandoen på snøscooter under vinterøvelsen Cold Response 2014. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenter
GIR RÅD OM FORSVARSKUTT: Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) legger i dag fram sine anbefalinger for organiseringen av det norske Forsvaret. Lekkasjer viser at Kystjegerkommandoen kan ryke. Her er operatører fra Kystjegerkommandoen på snøscooter under vinterøvelsen Cold Response 2014. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / Forsvarets mediesenter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klokka 10 i dag presenterer forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sine anbefalinger for hvordan forsvaret bør se ut framover. Der vil han be om en tilleggsbevilgning på 180 milliarder kroner, hvis Forsvaret skal holdes på omtrent samme nivå som i dag.

Konteksten er økt militær opprustning og aktivitet i Russland, og et forhold til Russland som ikke har vært kjærligere siden Den kalde krigen. Den gang hadde vi et stort invasjonsforsvar, mens vi nå har et lite innsatsforsvar.

- Trenden i Forsvaret siden 1990 har helt åpenbart vært en reduksjon i størrelsen. Det var kjempestort, nå er det veldig mye mindre, sier IFS-forsker Magnus Håkenstad, som nylig ga ut bok om omstruktureringen av Forsvaret sammen med forskerkollega Olav Borgen.

Mange lekkasjer Forsvarssjefens fagmilitære råd (FMR) skal i dag presentere sine anbefalinger for hvordan Forsvaret bør organiseres for forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. Lekkasjer viser at forsvarssjefen advarer om dype kutt. Og at det kan bli kutt uansett om bevilgningene økes eller ikke.

Ifølge lekkasjer på aldrimer.no, NRK, VG og Klassekampen snakker forsvarssjefen om å kutte alle Orion-fly, at Hæren blir kuttet til to kampklare bataljoner, og at to av Norges fire ubåter og to av Norges femten kystvaktskip må kuttes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.