Rotteinvasjon:

Advarer om monster-rotter

Skadedyrekspert advarer om at rotter «på størrelse med katter» nå tar seg inn i britiske hjem via toalettene.

SKREMMENDE: Slik unngår du å få rotter i do. Foto: ViralHog. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

- Jeg ble kalt ut til en jobb i Norwich, og kunden kunne knapt snakke. Hun var så i sjokk.

Det sier den britiske skadedyrkontrolløren Andrew Dellbridge, til Nortwich Evening News, om et av sine nylige hjemmebesøk.

Kunden han refererer til hadde vært på badet og hørt en lyd fra doen.

- Hun så ned, og der var det en i toalettskålen, sier han.

- Større og modigere

At kundene hans oppdager rotter i toalettet, er noe han stadig oftere opplever. Han mener også at rottene både er større og modigere nå, etter corona-nedstengingen i landet.

Han sier at han selv har sett rotter så store som katter, og at rottene også observeres i dagslys, som ikke er så vanlig.

- De pleide å oppholde seg rundt oss, men nå har de fått tilgang de ikke har hatt før. De kommer seg inn i folks hus og arbeidsplasser, sier han.

Dårlig tegn

Om du oppdager rotter og mus på dagtid, er det et dårlig tegn, ifølge produktsjef i Frende Forsikring, Øystein Øren.

- Det er tegn på et større angrep ettersom dyrene er mest aktive om natten og helst holder seg skjult, sier han i en pressemelding.

MEXICO: Arbeiderne skulle tømme søppel i kloakktunnelene i Mexico City, så fant de denne merkelige skapningen. Reporter: Jeanette N. Vik. Video: Twitter Vis mer

Høsttegn

Også i Norge meldes de om flere observasjoner av rotter nå.

Særlig på Sørlandet har nabolag vært plaget av store invasjoner av rotter den siste tida. NRK omtalte blant annet i går det som «kan være den største rotteinvasjonen på Sørlandet i nyere tid».

- Jeg har ansvar for ansatte fra Kragerø til Flekkefjord. Jeg har aldri vært borti i nærheten av noe slik noen gang, sier daglig leder Tor Ole Dalen i skadedyrfirmaet Pelias Sør til kanalen.

At rotter trekker inn er normalt om høsten.

- Slike plager er et klassisk høsttegn og hvert år ser vi en økning i henvendelser om skadedyr, sier Øystein Øren i Frende Forsikring i en pressemelding.

Dyrt

I en undersøkelse Norstat har utført for Frende sier hele 1 av 3 at de har hatt skadedyr i huset, leiligheten eller på hytta.

Har de først kommet seg inn i en bolig, blir det dyrt.

I snitt koster hvert skadedyrangrep rundt 60 000 kroner, ifølge tall fra Frende - og de verste skadene koster det flere millioner å utbedre, heter det i en pressemelding.

- De skadedyrene vi ser mest av om høsten er mus, rotter og veggedyr, sier Øyvind Magerøy i Norsk Hussopp Forsikring.

- Gnagerne trenger overraskende små åpninger og ofte ender de opp på kjøkkenet til folk. Får du først rotter i hus kan de gjøre stor skade på kort tid, sier Øren i Frende.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer