Advarer om nye Delta-symptomer

Spesielt unge må være obs på endringene, mener professor.

STUDERER SYMPTOMER: Den britiske professoren Tim Spector forteller at det er oppdaget endring i vanlige symptomer på coronasykdom som følge av Delta-varianten. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB
STUDERER SYMPTOMER: Den britiske professoren Tim Spector forteller at det er oppdaget endring i vanlige symptomer på coronasykdom som følge av Delta-varianten. Foto: Tom Nicholson / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag ble det kjent at nedtrappingen av coronatiltakene i Storbritannia blir utsatt i opptil fire uker, til seinest 19. juli. Det skjer etter at den såkalte Delta-varianten har spredd seg raskt i samfunnet, og gjort situasjonen mer prekær.

Nå sier den britiske epidemiologiprofessoren Tim Spector ved King’s College London at endringer i symptomer kan stå bak smitteøkningen.

- Coronaviruset oppfører seg annerledes nå. Det er mer som en sterk forkjølelse. Folk tror kanskje at de bare har fått en sesongbasert forkjølelse, og fortsetter å gå ut og feste, sier han i en YouTube-video.

Spector leder arbeidet med en britisk studie der coronasmittede deler sine symptomer i en app. Han forklarer:

- Det som er veldig viktig å vite er at siden begynnelsen av mai har vi sett på de vanligste meldte symptomene i appen, og de er ikke de samme som før.

INDISK VIRUSMUTASJON: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad om den indiske virusmutasjonen i Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Edward Stenlund Vis mer

Tidligere har de vanligste symptomene på coronasykdom i Storbritannia vært feber, hoste og nedsatt lukt- og/eller smakssans, forteller Spector.

- Nå er det vanligste symptomet hodepine, etterfulgt av sår hals, rennende nese og feber, sier han.

Siden Delta-varianten tok over, har hosting kommet på femteplass over vanlige meldte symptomer. Nedsatt luktesans kommer ikke engang på topp ti lenger, forteller professoren videre.

Til sammenlikning står det på symptomoversikten på helsenorge.no at «i noen tilfeller kan også sår hals, rennende eller tett nese og nysing være symptomer» på coronaviruset. Men dette skal altså ifølge Spector ha blitt mer framtredende pekepinner på sykdom.

Han ber særlig unge være på vakt mot endringene.

I Storbritannia stiger nå antall smittetilfeller med rundt 64 prosent i uka. I de hardest rammede områdene dobles nå smittetallene ukentlig, fortalte statsminister Boris Johnson da han utsatte gjenåpningen mandag, ifølge BBC.

Smittespredningen i landet har økt jevnt siden midten av mai. 90 prosent av alle som nå får påvist smitte, er smittet av Delta-varianten – mutasjonen som først ble oppdaget i India.

Flere europeiske land, blant dem Frankrike, har skjerpet reiserestriksjonene for briter for å hindre spredning av varianten i egne land. Andre krever vaksinebevis.

Den britiske helsemyndigheten Public Health England har tidligere opplyst at varianten er 60 prosent mer smittsom enn Alfa-varianten, som først ble oppdaget i landet. De har også pekt på at vaksinene er mindre effektive mot den, men ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) er det lite som tilsier at de er mindre effektive når det kommer til alvorlig sykdom.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer