Langyavirus:

Advarer om nytt virus

Så langt har 35 personer blitt smittet av viruset, ifølge ny studie. Nå advarer forskere om det nye og hittil ukjente viruset.

BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
BESLEKTET: Kinesiske forskere har oppdaget et nytt virus som skal være beslektet med Nipah-viruset (bildet), som gir alvorlig sykdom hos mennesker. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kinesiske forskere har oppdaget et helt nytt virus. Det går fram av en ny studie i det anerkjente legetidsskriftet New England Journal of Medicine.

35 personer skal være smittet med det nye viruset, som tilhører familien Paramyxoviridae. Virusfamilien er kjent for å kunne forårsake fatal sykdom.

Andre kjente virus fra familien er hendraviruset og nipahviruset.

- Alvorlig sykdom

Nipahvirus er ifølge Store medisinske leksikon (SML) et såkalt zoonose, som betyr at viruset kan smitte fra dyr til mennesker.

Infeksjon fra nipahviruset gir mild sykdom hos griser, men alvorlig sykdom hos mennesker. Viruset har fått navnet sitt etter daddelpalmen Nypa, som oppsøkes av fruktspisende flaggermus.

Fruktflaggermus er kjent som naturlig reservoar (vertsdyr) for viruset.

- Viruset ble identifisert første gang i Malaysia i 1999 og betegnes av WHO som en sykdom på frammarsj, skriver leksikonet.

Infeksjon med det beslektede hendraviruset gir sykdom med høy dødelighet både hos hester og hos mennesker, ifølge SML.

35 febersyke pasienter

Det nye viruset, som har fått navnet Langya henipavirus (LayV), ble ble oppdaget i forbindelse med undersøkelser av febersyke pasienter i østre del av Kina.

Pasientene skal ha hatt til felles at de alle hadde hatt nylig kontakt med dyr, ifølge studien.

Legene klarte å isolere ett helt nytt og hittil ukjent virus da de testet en halsprøve fra en av pasientene.

Seinere oppdaget legene at totalt 35 pasienter fra provinsene Shandong og Henan var smittet av dette nye viruset.

HENAN-PROVINSEN: Viruset er blitt påvist i de kinesiske provinsene Henan og Shandong. Bildet er fra byen Zhengzhou i Henan. Foto: NTB/Shutterstock editorial
HENAN-PROVINSEN: Viruset er blitt påvist i de kinesiske provinsene Henan og Shandong. Bildet er fra byen Zhengzhou i Henan. Foto: NTB/Shutterstock editorial Vis mer

26 av pasientene testet bare positivt for langyavirus, og ingen andre sykdomsframkallende bakterier eller virus.

Samtlige av de 26 var rammet av feber. Legene rapporterte også om symptomer som utmattelse hos de rammede.

Mistenker spissmus

Mange hadde også symptomer som hoste, tap av apetitt og muskelsmerter.

Noen rapporterte også om kvalme, hodepine og oppkast, samt en unormalt lav konsentrasjon av blodplater, unormalt lave verdier av hvite blodceller og svekket funksjon i både lever og nyrer.

Forskerne undersøkte ulike husdyr i området for å finne ut hvilke dyr som kan være bærere av viruset. Viruset ble funnet hos noen få geiter og hunder, men forskerne fant flest smittede da de undersøkte spissmus.

- 27 prosent av spissmusene som vi testet var positive, noe som tyder på at spissmusa kan være en naturlig vertsorganisme for viruset, skriver de.

At viruset er blitt funnet hos så mange syke, betyr ikke nødvendigvis at det er etablert en årsakssammenheng mellom viruset og sykdommen.

- Høyere virusmengder

For at forskerne skal kunne slå fast en sammenheng, må fire kriterier - de såkalte Kochs postulat - oppfylles, ifølge nettstedet Medicinenett:

Mikroorganismen må finnes i alle syke individer. Den må kunne isoleres og vokse i en kultur. Den må forårsake en spesifikk sykdomstilstand hos et individ, og den må kunne isoleres fra det smittede individet.

I den nye, kinesiske studien er ikke alle disse fire kriteriene oppfylt, men forskerne peker på flere funn som tyder på at langyaviruset er årsaken:

- Viruset var det eneste potensielle patogenet vi oppdaget hos 26 av de 35 pasientene som hadde en akutt infeksjon.

NAKSTAD SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad svarer om apekopper. Programleder: Magnus Paus / Dagbladet TV Vis mer

Forskerne peker også på at virusmengden så ut til å øke hos pasienter som var i en akutt fase av sykdommen.

- Virusmengden i blodet kunne knyttes til den akutte infeksjonen. Pasienter som hadde lungebetennelse hadde høyere virusmengder enn de som ikke hadde lungebetennelse, skriver de.

Smitte mellom mennesker?

Når det gjelder det beslektede nipahviruset, har det ifølge forskerne blitt rapportert om tilfeller med smitte fra mennesker til mennesker.

De skriver imidlertid at det er for tidlig å slå fast om langyaviruset kan smitte mellom mennesker.

- Det var ingen nærkontakt eller felles eksponeringshistorie blant pasientene, noe som tyder på at infeksjoner hos den menneskelige befolkningen kan være sporadisk.

Forskerne konkluderer med at viruset trolig kommer fra dyr, og at det kan kobles til febersykdom hos mennesker.

- Dette bør forskes mer på for at vi skal få bedre forståelse rundt menneskelig sykdom som assosieres med viruset.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer