Advarer om økt ledighet - før de nye arbeidsplassene kommer

Statsminister Erna Solberg advarer mot økt arbeidsledighet før framtidas arbeidsplasser er på plass. Det kan ta tid.

NYE ARBEIDSPLASSER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen varlser en krevende tid med ledighet om omstilling i næringslivet. De mener de er på rett kurs med vekstfremmende skattekutt, bedre infrastrukturer og satsing på kunnskap og forskning. I dag oppsummerer statsministeren vårsesjonen på en pressekonferanse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NYE ARBEIDSPLASSER: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen varlser en krevende tid med ledighet om omstilling i næringslivet. De mener de er på rett kurs med vekstfremmende skattekutt, bedre infrastrukturer og satsing på kunnskap og forskning. I dag oppsummerer statsministeren vårsesjonen på en pressekonferanse. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et stort fellesintervju med Dagbladet i går snakket Solberg og Jensen om striden om Syria-flyktningene. Men de var mest opptatt av å vise fram resultatene etter to år med Høyre/Frp-regjering. De er enige om at omstillingen fra oljealderen til et framtidsrettet, konkurransedyktig næringsliv er den største oppgaven framover.

- Det overordnede kommer til å være omstillingsevnen og konkurransekraften vår. Folk må ta inn over seg hvor vanskelig og langsiktig det er å bygge opp nye, konkurransedyktige arbeidsplasser. Selv om vi har kuttet i formuesskatten, har vi fortsatt en særnorsk skatt. Prognoser fra Statistisk Sentralbyrå viser økt vekst i investeringer framover. Men det kompenserer ikke for fallet i oljeinvesteringene, sier statsministeren til Dagbladet.

- Arbeidsplasser må skapes! Finansminister Siv Jensen minner om at Norges viktigste handelspartner, EU, fortsatt sliter.

- Det er ikke akkurat full fart i våre konkurransemarkeder.  Vi er litt avhengig av økt vekst der ute også. Og hadde det bare vært et midlertidig setback i vår økonomi, hadde det vært enklere å møte med virkemidler. Men vi vet at oljesektoren skal blir mindre. Da betyr det at arbeidskraft skal derfra over til andre næringer.

Smidig omstilling - Men de arbeidsplassene kommer ikke opp fra et hull i gulvet, de må skapes! Derfor må vi motivere til nye investeringer og bygge tillit. Det handler om skatt, rammebetingelser, forskning og utvikling og alle de tingene vi er i gang med, sier Jensen.

Da hun la fram revidert nasjonalbudsjett tidligere i vår, sa hun at anslagene tydet på at ledigheten ville flate ut.

-Poenget er at anslag er anslag. Fasiten får vi først i ettertid. Det viktige er at vi gjør det vi kan for at den omstillingen skal bli mest mulig vellykket og går smidigst og raskest mulig. Det er mange mennesker som opplever at dette er vanskelig, mange får utfordringer i livet sitt som de ikke har vært i før. Det tar vi på alvor, sier Jensen.

Solberg understreker at regjeringen har økt nivået på arbeidsmarkedstiltak.

- Så må vi huske at mange som blir ledige nå, er høyt kompetente. Mange av de som er ingeniører i oljebransjen, har jo bakgrunn som bygnings- og anleggsingeniører. Når vi løfter aktiviteten for planlegging og bygging innenfor samferdsel, så skaper jo vi mange nye jobber for folk med slik kompetanse. I tillegg er det viktig at vi følge opp med tiltak for grupper som trenger kompetansepåfyll, sier Solberg.

Riktige tiltak Hun tror at ledigheten blant ungdom vil øke noe.
- Hvis man går inn i statistikken, så er nivået på ungdomsledighet nå nøyaktig det samme som i 2013. Jeg tror det kan komme til å øke. Ledigheten øker hvis det ikke skapes jobber nok, sier hun.

- Ap skaper inntrykk av en regjering som lener seg tilbake og ikke bryr seg. Det er så feil som det går an. Vi er i tett dialog med berørte sektorer i næringslivet hele tiden for å høre om det er behov for å gjøre mer, hurtigere, sier Jensen.

Varsler skattereform - Når får vi se effekten av kutt i formueskatten?

- Det er jo alle de nye investeringene som over tid som vil komme. Vi jobber nå med en skattereform som vi vil legge fram for Stortinget i høst. Det er ingen tvil om hva næringslivet mener vi trenger å gjøre av skatteendringer. Igjen: Ap er mot å gjøre endringer i formuesskatten, vi har gått til valg på å gjøre det. Vi mener det er ett av de viktigste virkemidlene for å frigjøre privat kapital, sier Jensen.

SKATTEKUTT: Ledigheten kan stige før de nye arbeidsplassene er på plass, men omstillingen av norsk økonomi er helt nødvendig, sier Erna Solberg og SIv Jensen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
SKATTEKUTT: Ledigheten kan stige før de nye arbeidsplassene er på plass, men omstillingen av norsk økonomi er helt nødvendig, sier Erna Solberg og SIv Jensen. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer