Advarer om raskere issmelting i Antarktis

Noen av verdens største byer kan ligge under vann i 2100.

Grafikk: NYHETSGRAFIKK
Grafikk: NYHETSGRAFIKKVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Havnivået kan komme til å stige med rundt 1,4 meter innen 2100 og dermed true eksistensen til noen av verdens største byer.
Polarisen smelter raskere enn ventet, konkluderer en forskningsgruppe.

Temperaturstigning i verdenshavene øker issmeltingen, og forskere roper varsku, ifølge BBC News.

- Temperaturen i luften øker, temperaturen i havet øker, havet stiger, og det ser ut til at sola har svært lite å gjøre med dette, sier Colin Summerhayes, leder av forskningsgruppa Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

SCAR har som oppgave å koordinere nasjonale forskningsprogram i Antarktis og å fremme internasjonalt forskningssamarbeid i regionen.

Rapporten fra SCAR blir lagt fram 50 år etter at Antarktistraktaten så dagens lys.

Antarktistraktaten danner grunnlaget for regelverket for miljø- og ressursforvaltning i Antarktis, selv om traktaten i seg selv ikke inneholder noen konkrete miljøbestemmelser.

For to år siden forutså FNs klimapanel (IPCC) at havene på globalt nivå trolig ville stige med mellom 28-43 centimeter innen slutten av århundret.

Men IPCC innrømmet også at dette nivået trolig var for lavt, fordi det var vanskelig å forutse dynamikken i issmeltingen.

Urovekkende

I 2001 mente det britiske polarinstituttet British Antarctic Survey (BAS) at det var liten sannsynlighet for at isen i Vest-Antarktis skulle gå i oppløsning og forårsake en betydelig havstigning.

Men nå har BAS revidert sitt syn og sier at observasjoner på bakken har endret bildet, spesielt når det gjelder iskappen i Vest-Antarktis.

- Varmere vann kommer inn under iskappen, og det fører til raskere strøm av is ut i havet, sier John Turnuer.

- Ved slutten av dette århundret vil iskappen trolig ha mistet nok is til at det alene øker havenes nivå med flere titalls centimeter, sier han.

Flere andre forskerteam har konkludert med det sammen, men det er første gang SCAR har sluttet seg til teorien om at havnivåene vil stige så mye at noen av verdens største byer vil være truet ved slutten av dette århundret.

Drivhusgassene

Temperaturen på den antarktiske halvøya har økt med ca. 3 grader de siste 50 årene, noe som betegnes som en sterk temperaturstigning.

Resten av det antarktiske kontinentet, som har sammenhengende isdekke, har hittil ikke vist en temperaturøkning.

Men dette vil ikke vare, ifølge SCAR.

SCAR mener at drivhusgassoppvarmingen etter hvert vil føre til temperaturendringer over hele Antarktis - slik den gjør det over resten av jorda.

- En dobling av drivhusgasskonsentrasjoner i atmosfæren vil kunne føre til at dette kontinentet vil få en temperaturstigning på mellom 3 og 4 grader.

Selv om det meste av Antarktis er så kaldt at en slik økning i lufttemperatur neppe vil ha noen stor innvirkning, vil varmere vannstrømmer ha det.

Og man vil altså kunne få en dramatisk akselerering i issmeltingen.

(NTB)