Advarer om raskere issmelting i Antarktis

Noen av verdens største byer kan ligge under vann i 2100.

Grafikk: NYHETSGRAFIKK
Grafikk: NYHETSGRAFIKK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Havnivået kan komme til å stige med rundt 1,4 meter innen 2100 og dermed true eksistensen til noen av verdens største byer. Polarisen smelter raskere enn ventet, konkluderer en forskningsgruppe.

Temperaturstigning i verdenshavene øker issmeltingen, og forskere roper varsku, ifølge BBC News.

- Temperaturen i luften øker, temperaturen i havet øker, havet stiger, og det ser ut til at sola har svært lite å gjøre med dette, sier Colin Summerhayes, leder av forskningsgruppa Scientific Committee on Antarctic Research (SCAR).

SCAR har som oppgave å koordinere nasjonale forskningsprogram i Antarktis og å fremme internasjonalt forskningssamarbeid i regionen.

Rapporten fra SCAR blir lagt fram 50 år etter at Antarktistraktaten så dagens lys.

Antarktistraktaten danner grunnlaget for regelverket for miljø- og ressursforvaltning i Antarktis, selv om traktaten i seg selv ikke inneholder noen konkrete miljøbestemmelser.

For to år siden forutså FNs klimapanel (IPCC) at havene på globalt nivå trolig ville stige med mellom 28-43 centimeter innen slutten av århundret.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer