WHO:

Advarer om risiko for dødelige varianter

Vaksinemangel kan gjøre deler av Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente virusvarianter, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

MANGE DØDSFALL: Medisinske arbeidere fjerner liket av en coronaviruspasient forbi andre mens de lå i sengene sine, på intensivavdelingen på et sykehus i Machakos i Kenya Foto: AP Photo/Brian Inganga/NTB
MANGE DØDSFALL: Medisinske arbeidere fjerner liket av en coronaviruspasient forbi andre mens de lå i sengene sine, på intensivavdelingen på et sykehus i Machakos i Kenya Foto: AP Photo/Brian Inganga/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at nye og dødelige varianter av coronaviruset kan få grobunn i Afrika på grunn av vaksinemangelen.

De forespeilede leveransene til kontinentet via Covax-samarbeidet har blitt kuttet med rundt 150 millioner doser. Det betyr at til sammen 470 millioner doser er ventet, og dermed vil bare 17 prosent være vaksinert innen året er omme, ifølge WHO. Målet var 40 prosent.

- Den svimlende ulikheten og de store forsinkelsene i vaksineleveransene truer med å gjøre områder i Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente varianter, sa Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika.

- Dette kan til slutt ta hele verden tilbake til start, la han til.

Nedskaleringen av vaksinemålet kommer mens Afrika passerer 8 millioner registrerte smittetilfeller. Om lag 95 millioner doser skulle blitt sendt til kontinentet i september, men trass i at leveransene er gjenopptatt, har Afrika bare vært i stand til å vaksinere 50 millioner mennesker – 3,6 prosent av befolkningen, ifølge WHOs Afrika-gren.

Covax-samarbeidet er ment å sørge for at 92 fattige land og territorier får tilgang til gratis vaksiner, gjennom finansiering fra rikere land.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.