WHO:

Advarer om risiko for dødelige varianter

Vaksinemangel kan gjøre deler av Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente virusvarianter, advarer Verdens helseorganisasjon (WHO).

MANGE DØDSFALL: Medisinske arbeidere fjerner liket av en coronaviruspasient forbi andre mens de lå i sengene sine, på intensivavdelingen på et sykehus i Machakos i Kenya Foto: AP Photo/Brian Inganga/NTB
MANGE DØDSFALL: Medisinske arbeidere fjerner liket av en coronaviruspasient forbi andre mens de lå i sengene sine, på intensivavdelingen på et sykehus i Machakos i Kenya Foto: AP Photo/Brian Inganga/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Verdens helseorganisasjon (WHO) advarer om at nye og dødelige varianter av coronaviruset kan få grobunn i Afrika på grunn av vaksinemangelen.

De forespeilede leveransene til kontinentet via Covax-samarbeidet har blitt kuttet med rundt 150 millioner doser. Det betyr at til sammen 470 millioner doser er ventet, og dermed vil bare 17 prosent være vaksinert innen året er omme, ifølge WHO. Målet var 40 prosent.

- Den svimlende ulikheten og de store forsinkelsene i vaksineleveransene truer med å gjøre områder i Afrika om til yngleplasser for vaksineresistente varianter, sa Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika.

- Dette kan til slutt ta hele verden tilbake til start, la han til.

VAKSINERES: Her får Elin Norheim Nustad (13) coronavaksine. Vide: Bjørn Langsem. Reporter: Jorun Gaarder. Vis mer

Nedskaleringen av vaksinemålet kommer mens Afrika passerer 8 millioner registrerte smittetilfeller. Om lag 95 millioner doser skulle blitt sendt til kontinentet i september, men trass i at leveransene er gjenopptatt, har Afrika bare vært i stand til å vaksinere 50 millioner mennesker – 3,6 prosent av befolkningen, ifølge WHOs Afrika-gren.

Covax-samarbeidet er ment å sørge for at 92 fattige land og territorier får tilgang til gratis vaksiner, gjennom finansiering fra rikere land.

I forrige uke ble forventningene for leveransene nedjustert. Blant årsakene som ble oppgitt, var eksportforbud, prioritet av bilaterale avtaler mellom produsenter og land og forsinkelser i papirarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer