Storbritannia

Advarer om skrekk-kulde

Farevarsel er sendt ut i Storbritannia der det ventes kraftig kulde de kommende dagene.

ADVARER: Den siste uka har Storbritannia vært preget av sprengkulde. Nå fryktes det for situasjonen til flere av landets innbyggere. Foto: Owen Humphreys / Pa Photos / NTB
ADVARER: Den siste uka har Storbritannia vært preget av sprengkulde. Nå fryktes det for situasjonen til flere av landets innbyggere. Foto: Owen Humphreys / Pa Photos / NTB Vis mer
Publisert

I sørøstlige deler av Storbritannia har meteorologene sendt ut gult farevarsel for snø. Det ventes at flere deler av landet kan få temperaturer helt ned mot -15 grader, skriver Sky News. Flere steder ventes det også opptil 10 centimeter snø.

Hvis prognosene viser seg å stemme, så vil det være de kaldeste temperaturene Storbritannia har sett siden februar i fjor.

Det britiske meteorologiske instituttet har sendt ut gult varevarsel om både is, snø og tåke over flere deler av Storbritannia på søndag og mandag. Fra tirsdag blir farevarselet nedjustert til hovedsakelig å gjelde nordlige deler av Skottland.

FAREVARSEL: Britiske Met Office har sendt ut farevarsel i flere deler av Storbritannia. Foto: Met Office
FAREVARSEL: Britiske Met Office har sendt ut farevarsel i flere deler av Storbritannia. Foto: Met Office Vis mer

- Ekstremt bekymret

I Sheffield-området er situasjonen ekstra kritisk. Der var over 2000 husstander uten gass fra 2. desember, etter at vann ved et uhell ble infiltrert i et gassrør. Lekkasjen er delvis reparert, men flere hundre husstander skal fortsatt være uten gass.

Et nytt snøfall søndag skaper ytterligere forsinkelser i arbeidet med å få reparert gassrøret.

Selskapet Cadent Gass, som distribuerer gassen til britiske husstander, sier at de er «ekstremt bekymret» for at sårbare mennesker er uten gass, mens temperaturene faller, skriver BBC.

Representant for det britiske arbeiderpartiet i Sheffield, Olivia Blake, kaller situasjonen for «forskrekkelig». I en Twitter-melding fra Blake vises en snøfull gate, der hun skriver

- Dette været er absolutt ødeleggende for de i Sheffield som er uten gass, skriver Blake på Twitter.

GASSMANGEL: En vanninntrenging i gassrør førte til at 2000 hjem i Sheffield var uten gass fra 2. desember. Fortsatt er flere hundre husstander rammet. Foto: Dave Higgins / Pa Photos / NTB
GASSMANGEL: En vanninntrenging i gassrør førte til at 2000 hjem i Sheffield var uten gass fra 2. desember. Fortsatt er flere hundre husstander rammet. Foto: Dave Higgins / Pa Photos / NTB Vis mer

Forsinkelser og kanselleringer

Kulda gjør at flere togreisende må forvente forsinkelser og kanselleringer av togavganger mandag. Det skjer etter at togoperatøren South Western har varslet at flere avganger blir kansellert som følge av isete vær.

Det har søndag også vært en rekke trafikkulykker i Storbritannia, skriver BBC .

Søndag ble minst 30 flyavganger kansellert ved London-flyplassen Heathrow etter at tåke rammet landets hovedstad. Det ventes at problemene vil fortsette mandag med snø og is, skriver The Guardian. I Manchester er begge rullebanene midlertidig stengt etter kraftig snøfall.

FORSINKELSER: Flere fly på Heathrow ble stående på bakken etter tåke rammet flyplassen søndag. Foto: Rick Findler/Story Picture Agency /Shutterstock / NTB
FORSINKELSER: Flere fly på Heathrow ble stående på bakken etter tåke rammet flyplassen søndag. Foto: Rick Findler/Story Picture Agency /Shutterstock / NTB Vis mer

Søndag kveld ble det videre kjent at flyplassen Gatwick i London er rammet av forsinkelser og kanselleringer, etter snøfall og is.

- Det vil legge seg is, spesielt i områdene nær kysten der det er regn, sludd og kuldegrader. Det kan føre til noen forsinkelser for reisende på mandag, sier meteorolog Rachel Ayers til The Guardian.

Meteorologene har varslet at strømbrudd og ustabilitet i mobilnettet kan skje, som følge av snøværet.

OVERSVØMMELSE: På utestedet Louise på Aker Brygge i Oslo var det kaotiske scener etter en oversvømmelse i kjelleren natt til søndag 11. desember. Video: Tipser Vis mer

- Kan få store konsekvenser

Sårbare grupper i Storbritannia kan bli ekstra hardt rammet av kulda. UK Health Security Agency (UKHSA) råder nå befolkningen til å se etter sine venner og familie som er sårbare i kulden.

De oppfordrer også til å sørge for at de sårbare har tilgang til varm mat og drikke, og at befolkningen bør sørge for å holde innetemperatur på minst 18 grader.

- Kaldt vær kan få store konsekvenser for helse, og eldre mennesker. De med hjerte- og lungesykdommer kan også være utsatt for risiko, sier allmennlege, Agostinho Sousa ved UKHSA i en pressemelding.

Han anbefaler britene om å varme opp hjemmet til en komfortabel temperatur - minst 18 grader. Legen anbefaler også å bruke flere lag med tykke klær.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer