<strong>Speilblankt:</strong> Nødetatene og Vegvesenet advarer om glatte veier flere steder på Østlandet. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Speilblankt: Nødetatene og Vegvesenet advarer om glatte veier flere steder på Østlandet. Illustrasjonsfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Advarer om speilblanke veier på Østlandet. Full stopp på E6 etter trafikkulykker

Både biler og fotgjengere bes være forsiktige i trafikken. Oslo Lufthavn melder om forsinkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Flere biler har kjørt ut på speilblanke veier i østlandsområdet i løpet av morgentimene onsdag. Nå går både politiet, brannvesenet og Statens vegvesen ut og advarer om glatte veier.

Onsdag morgen var totalt fire biler involvert i to separate trafikkulykker på E6 like nord for Mosseporten. Det har skapt full stopp i trafikken i nordgående retning, opplyser politiet i Østfold.

Operasjonsleder Martin Schie ved Østfold-politiet forteller at de klokka 08.05 fikk melding om at en bil hadde kjørt inn i en annen bil bakfra på E6, like nord for Mosseporten.

- Det var ingen personskader, og kun moderate materielle skader, sier Schie til Dagbladet.

Han forteller at det i forbindelse med denne ulykka oppsto en slags følgeulykke, med nok en påkjørsel bakfra.

- Heller ikke her er det kommet meldinger om personskader, sier operasjonslederen, som forteller at kjøreforholdene i fylket varierer veldig i morgentimene i dag.

- Der det er salta blir det fort bart, men på mindre veier kan det være glatt, sier Schie og oppfordrer alle trafikanter om å kjøre forsiktig og tilpasse farten etter forholdene.

Fly-forsinkelser

Vinterværet skaper også forsinkelser på Oslo lufthavn i dag, melder Oslo Lufthavn på sine nettsider.

- Møt som normalt til din flyreise og forhold deg til informasjon fra ditt flyselskap, er oppfordringen fra flyplassen.

- Bruk kjetting

«Det snør på store deler av Østlandet i dag. Sørg for gode vinterdekk på bilen, hold god avstand og tilpass farten. De mest trafikkerte veiene brøytes først. Husk at du kan oppleve varierte føreforhold selv på korte turer, skriver Statens vegvesen på Twitter».

- Vi har gått ut og advart om forholdene, for med snø så kan det være glatt over store deler av østlandet, sier Jeanette Andresen, trafikkoperatør i Statens vegvesen, til Dagbladet.

GLATT VEI: Årets første snøfall i Montreal i fjor var så glatt at alle som prøvde seg på glattbakken måtte ta støyten. Video: YouTube Willem Shepherd via Storyful Vis mer Vis mer

De som skal over Hemsedalsfjellet bør også forberede seg på vanskelige kjøreforhold.

- Spesielt store kjøretøy bør bruke kjetting der. På Haukelifjell er det meldt om liten kuling og dårlig sikt, sier Andresen.

I Telemark har minst én bil kjørt ut av veien, og brannvesenet har gått ut med en advarsel til bilister, gående og syklende:

- Vi får en del telefoner angående glatte veier i morgentimene. Beskjeden fra teknisk avdeling i Porsgrunn og Skien er at alle mannskaper er ute og strør og jobber så raskt de kan. Bilister, gående og syklende bes være veldig forsiktige når de ferdes, skriver 110-sentralen i Telemark på Twitter.

Hos politiet Telemark var det ikke meldt om mange utforkjøringer og ulykker på glatta tidlig onsdag morgen, men en bil hadde kjørt av veien i Seljord. Men også politiet har fått flere meldinger om glatte veier, ifølge NTB

Ekstremt glatt

- En bil har kjørt ut i Helgeroa, meldingen fra patruljen er at det er ekstremt glatt. Bilene spinner på flat mark. Men det er den eneste meldingen vi har fått inn så langt, opplyste politiet til NTB i 7-tiden.

I Buskerud er det spesielt Lier hvor veiene var såpeglatte onsdag morgen.

HELT KAOS: I januar i fjor kunne de såpeglatte veiene i Baku i Aserbajdsjan by på problemer for både kjøretøy og fotgjengere. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

- Det har vært et par utforkjøringer og et lite sammenstøt nå med en lastebil og personbil. Det er slapsete og glatt noen steder, spesielt ute i Lier der alle disse tilfellene har vært, opplyste politiet.

I Oslo, Asker og Bærum hadde politiet ikke fått mange meldinger om ulykker på glatta onsdag morgen, men det er risikoføre, og verre kan det bli, får NTB opplyst.

OBS-varsel

Meteorologisk institutt sendte tirsdag ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold på Østlandet. Flere steder meldes det om lokalt svært glatte veier.

- Fra tirsdag ettermiddag og onsdag blir det i perioder vanskelige kjøreforhold på grunn av vekslende nedbørform og tidvis regn som fryser på bakken i Telemark, Buskerud, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og sørlige deler av Oppland og Hedmark. Vanskelige kjøreforhold og lokale forsinkelser, advarer Meteorologisk institutt om.

- Det er nødvendig å være skodd etter forholdene. Vurder behov for forebyggende tiltak. Beredskapsaktører skal fortløpende vurdere behov for beredskap, skriver Meteorologisk institutt videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer