Den tropiske stormen «Alex»

Advarer om «tordenfeber»

Restene av den tropiske stormen «Alex» byr på problemer. Mye pollen og tordenstormer kan skape fenomenet «tordenfeber», ifølge ekspert.

RESTER: Restene fra «Alex» vil skape trøbbel de kommende dagene. Foto: Shutterstock / NTB
RESTER: Restene fra «Alex» vil skape trøbbel de kommende dagene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Met Office forecast sendte ut farevarsel for «tordenstorm» onsdag, som følge av den tropiske stormen «Alex». Nå advares det om at restene av stormen, kombinert med varme temperaturer og høy pollenspredning, kan føre til høysnue.

Fredag ettermiddag skriver Meteorologene på Twitter at restene er på vei inn mot Norge, men at «Alex» allerede har herjet godt fra seg.

- For oss blir det nok ikke stort mer enn et vanlig lavtrykk på sommeren, med litt økende sønnavind, regn, regnbyger og lokalt fare for torden, skriver de.

Til The Daily Star, gjengitt av flere medier, blant annet Sky News, sier den britiske allergieksperten Max Wiseberg at det fra torsdag blir høy pollenspredning flere steder i England.

- Tordenstormer kan skape fenomenet: «tordenfeber», sier han, og forklarer at det er en form for ekstrem høysnue.

Wiseberg forklarer videre at høy luftfuktighet bryter ned pollenkorn til mindre partikler og at det kan frambringe kraftigere symptomer for allergikere. De mindre partiklene kaller han «superpollen».

- Pollenkorn som vanligvis ville svevd over hodehøyde, blir brakt ned nær bakken av stormer.

Klimaendringer kan påvirke

Seniorforsker og pollenanalytiker Hallvard Ramfjord, fra Norges astma- og allergiforbund (NAAF), er kjent med fenomenet, men har ikke forsket på det selv.

- Man mener det har en reell effekt, og det avviser jeg ikke. Det er bekreftet at lyn og torden øker mulighetene for å få løsrevne allergener i lufta, som allergikere kan få kraftigere symptomer av.

Tordenfeber er foreløpig et sjeldent fenomen i Norge fordi vi ikke har den type vær i Norge. Ramfjord sier at klimaendringene muligens kan endre dette.

UVÆR: Opptil 40 personer skal være skadd som følge av tornadoer vest i Tyskland. Video: Twitter Vis mer

- Svekkes kraftig

Meteorolog Charalampos Sarchosidis hos Meteorologisk institutt sier også at vi ikke vil se liknende tilstander i Norge.

- Den tidligere tropiske syklonen «Alex» vil gå i oppløsning og svekkes kraftig før den treffer Norge, sier Sarchosidis.

Men helgeværet vil ikke være like godt som sist.

- Det vil være ustabilt over hele landet, med litt sol, regn og muligens torden. Temperaturen vil gå ned til 15-16 grader og særlig vestlandet og Bergen vil få en våt helg.

Prognosene sier ikke noe særlig om pollen, forteller Sarchosidis.

Norges astma- og allergiforbundets pollenvarsel viser at det vil være beskjeden og moderat spredning av salix-, gress- og bjørkepollen i løpet av dagen og morgendagen.

Salix vil gi utslag i hele landet, bjørk i Nord-Norge og gress i Vest-, Sør-, Øst- og Midt-Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer