Advarer om tredje verdenskrig

Polens statsminister mener våpenleveranser fra Vesten er avgjørende for å forhindre tredje verdenskrig.

ADVARER: Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, advarer om tredje verdenskrig. Foto: AFP / NTB
ADVARER: Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, advarer om tredje verdenskrig. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det har nesten gått elleve måneder siden Russland invaderte Ukraina.

Russlands president Vladimir Putin trodde de russiske styrkene ville ta kontroll over nabolandet i løpet av få dager, men den ukrainske motstandskraften viste seg å være større enn noen hadde forutsett.

Ukraina peker på de jevnlige våpenleveransene fra Vesten som en avgjørende faktor for å kunne presse de russiske styrkene tilbake.

Denne uka møtes USA og andre vestlige land som gir militær hjelp til Ukraina, til et møte for å koordinere innsatsen på Ramstein-basen i Tyskland.

Mandag oppfordret Polens statsminister, Mateusz Morawiecki, Vesten om å fortsette å levere våpen til Ukraina. For dersom Russland evner å ta kontrollen over Ukraina, kan det bli starten på tredje verdenskrig, mener han.

- Vest-Europa har tatt for lett på den russiske bjørnen, og mener den kan temmes. Men å samarbeide med Russland er som å inngå en pakt med djevelen, sa han under en pressekonferanse i Berlin, ifølge Expressen.

UKRAINA: Den amerikanske soldaten «Tuc» kriger i Ukraina på ukrainsk side. I starten av januar ble han utsatt for et russisk artilleriangrep. - Et eneste stort helvete, sier han til Dagbladet. Video: Privat / Dagbladet TV / WarLeaks Vis mer

Han la til:

- Så i dag er det ingen grunn til å forhindre ytterligere våpenstøtte til Kiev.

Fredag annonserte Nato-sjef Jens Stoltenberg nye leveranser av tunge våpen til det krigsherjede landet i nær framtid. Våpenbehovet ble begrunnet med at Ukraina befinner seg på et kritisk punkt i krigen.

- Vi ser harde kamper i øst, i Soledar og Bakhmut, og vi ser også brutale luftangrep mot ukrainske byer. Da trenger ukrainerne mer våpen, sa Stoltenberg til NTB mandag.

- Det som er annonsert de siste dagene, er betydelig, og jeg regner med at det kommer enda mer, la han til.

Så langt har blant annet leveranser av vestlige, moderne stridsvogner ikke vært aktuelt. Det ser imidlertid ut til å endre seg. Lørdag lovet Storbritannias statsminister Rishi Sunak å sende britiske Challenger-stridsvogner til landet. Også Polen har åpnet for å sende tyskproduserte Leopard-stridsvogner, men så langt har ikke Tyskland bestemt seg for om de skal gi eksporttillatelse, skriver NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer