Virussykdommer:

Advarer om trippelsmitte

Alene kan virusene forårsake alvorlig sykdom. Nå advarer forskere om trippel virusinfeksjon.

APEKOPPVIRUS: Da mannen kom hjem fra ferie, hadde han tre virus i blodet sitt. Apekoppviruset var ett av dem. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
APEKOPPVIRUS: Da mannen kom hjem fra ferie, hadde han tre virus i blodet sitt. Apekoppviruset var ett av dem. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En mann fra Italia har testet positivt for både covid, apekopper og hiv.

Det slår forskere fra Universitetssykehuset i Catania i Italia fast i en ny, fagfellevurdert studie publisert i legetidsskriftet Journal of Infection.

Oppdaget utslett

Den 36 år gamle mannen hadde vært på en femdagers ferie i Spania i juni, og begynte å utvikle symptomer ni dager etter hjemkomsten.

Mannen skal ha utviklet feber, sår hals, utmattelse og hodepine som følge av infeksjonene i kroppen.

Samme ettermiddag oppdaget han et utslett på venstre arm.

Dagen etter begynte det å dukke opp små, smertefulle blemmer på overkroppen, beina og ansiktet. Utslettet spredte seg såpass intenst at 36-åringen oppsøkte legevakta ved Universitetssykehuset i Catania.

Der ble han innlagt på infeksjonsavdelingen.

Tre virus på én gang

Mannen kunne fortelle at han hadde fått to doser av Pfizer-vaksinen, og at han hadde vært coronasyk i januar 2022.

36-åringen avslørte videre at han hadde tatt en hivtest i september 2021, og at denne hadde vært negativ. Han kunne også fortelle at han hadde hatt sex uten beskyttelse med menn mens han var i Spania.

KOPPER: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad forklarer symptomene på apekopper, og hva som skiller dem fra vannkopper. Video: Dagbladet TV / NTB Vis mer

Legene gjennomførte en rekke tester som viste at mannen hadde pådratt seg både apekopper og coronaviruset. Han var også hivpositiv.

- På grunn av virusmengden i blodet har vi grunn til å anta at hivsmitten har skjedd relativt nylig, skriver legene.

Først i verden

Dette er det første dokumenterte tilfellet der en person er smittet med alle tre virusene samtidig, ifølge forskerne bak studien.

- Denne saken viser hvordan apekopper og covid-19-symptomer kan overlappe hverandre. I tilfeller som dette, med en samtidig infeksjon, viser dette hvor avgjørende det er å hente inn opplysninger om pasientens medisinske historie og seksuelle vaner, for å kunne stille riktig diagnose, skriver forskerne.

SMITTET: En kvinne med apekopper har gått viralt på TikTok etter å ha delt sin erfaring med sykdommen. Vis mer

Videre mener forskerne at mye tyder på at samleie kan være en dominerende smittemåte. Derfor anbefaler de å teste for alle mulige seksuelle overførbare infeksjoner etter en apekoppdiagnose.

Mannen ble skrevet ut fra sykehuset 11. juli, og isolerte seg videre hjemmefra.

Advarer om trippelsmitte

Ettersom dette er det første dokumenterte tilfellet av trippelsmitte, sier forskerne at det ikke finnes nok bevis for at en slik kombinasjon av virusinfeksjoner kan forverre pasientens tilstand.

- Leger bør være klar over muligheten for en dobbel covid- og apekoppinfeksjon, særlig hos folk som har reist til områder der det er registrert apekopputbrudd, skriver forskerne.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) har 595 millioner mennesker hittil vært smittet av covid på verdensbasis.

Det amerikanske smittevernbyrået CDC melder at 45 535 personer over hele verden hittil har fått påvist apekopper.

Tall fra WHO viser at det per juli i år er 38,4 millioner mennesker i verden som lever med en hiv-infeksjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer