KAOS: Fredag morgen melder Sør-Øst og Øst politidistrikt om mange trafikkulykker, og det ser ut til at det noe mildere været kan være årsaken. Dagbladet er på Veitrafikksentralen for å få siste nytt om trafikksituasjonen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Advarer om underkjølt regn

Mildværet skapte allerede vansker for trafikantene fredag morgen. Meteorologisk institutt advarer om vanskelige kjøreforhold også fredag ettermiddag.

Meteorologisk institutt advarer om at det ventes vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark og på Østlandet fra fredag ettermiddag.

- Det kommer nedbør på Sørlandet i løpet av ettermiddagen som beveger seg videre til Østlandet. Det vil bli underkjølt regn i overgangen fra snø til regn. Men dette vil først skje i kveld og i natt, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

- Vil dette underkjølte regnet bli enda verre i morgen?

- Jeg vet ikke om det blir verre, det varierer fra sted til sted. Men det kan bli lignende forhold i morgen. Politiet vil nok måtte bistå i kveld og i natt, sier han.

Han forklarer at grunnen til at dette skjer er at det kommer varmluft i høyden, mens det fortsatt er kaldluft nede - og da fryser det på.

GLATT: Underkjølt regn kan føre til såpeglatte veier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GLATT: Underkjølt regn kan føre til såpeglatte veier. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lange køer

Allerede fredag morgen kom meldingene om trafikkulykker fra Sør-Øst og Øst politidistrikt på løpende bånd. Det ser ut til at det noe mildere været kan være årsaken.

Det ble på morgenkvisten meldt om lange køer på E6 nordgående ved Kløfta. Litt over klokka 07 ble kjørefeltene åpnet igjen.

- Det er et vogntog som har gjort en unnamanøver for en hindring, og deretter fått planing i snøen, og har så kjørt inn i en bil. Det er lettere skader på en kvinnelig passasjer i personbilen, kutt i hånd og skade i kne, sier operasjonsleder Kristian Loraas ved Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han forteller at personen er kjørt til sykehus.

KØ: Tidlig fredag morgen skapte en trafikkulykke store trafikale problemer på E6 på Kløfta. Foto: Dagbladet
KØ: Tidlig fredag morgen skapte en trafikkulykke store trafikale problemer på E6 på Kløfta. Foto: Dagbladet Vis mer

- Meget glatt

Rundt klokka 08 rykket Øst politidistrikt ut til en bil som hadde kjørt inn i tunnelveggen ved Kalneskrysset på E6 i Sarpsborg. Eidetunnelen ble stengt i en periode som følge av ulykken.

- Det har gått bra. Det er moderate materielle skader på kjøretøyet. Fører framstår ikke som alvorlig skadet, sier operasjonsleder Atle Vesttorp i Øst politidistrikt til Dagbladet.

- Årsaken til ulykken er underkjølt regn og det var meget glatt på stedet, sier operasjonsleder Vesttorp.

Han sier at det er naturlig at det milde været skaper problemer på veiene.

I 08.30-tiden melder Vesttorp at det har vært to trafikkulykker på Elvestad, og at begge felt i østgående retning er sperret. Trafikken dirigeres via gamle E18.

Rett over klokka 08.30 melder politiet at tre biler er involvert i en trafikkulykke i Austadveien i Drammen. Det er ikke noe som tyder på alvorlig personskade.

Klokka 11 fikk politidistriktet melding om to semitrailere «som hadde vært bort i hverandre» i Fredrikstad.

- Den ene har havnet i grøfta, mens den andre sperrer veien. Det er speilblankt på stedet. Politiet er på stedet, ingen personskade, skriver politiet.

Kollisjon mellom buss og bil

Sør-Øst politidistrikt melder også om flere trafikkulykker på morgenen.

- Det har kommet mye snø og regn som skaper en del utfordringer. Det er glatt her og til dels dårlig brøytet, som gjør det vanskelig å komme fram og det skaper en kjedekollisjon, sier operasjonsleder Øystein Eikedalen.

Han understreker at det foreløpig ikke har vært alvorlige personskader i noen av ulykkene.

Nesten samtidig som Dagbladet snakker med operasjonslederen kommer det inn enda en melding om enda en trafikkulykke: Like etter klokka 08 fikk politiet melding om en kollisjon mellom en buss og en bil i Drammen.

- Mye tyder på at det ikke er alvorlig, men det blir trafikale utfordringer, sier Eikedalen.

I en oppdatering skriver politiet at en personbil har kommet ned en bakke, og sklidd inn i bussen. Ifølge politiet er det glatt på stedet.

- Fører ikke fysisk skadd, men bilen har store skader.

Kjørte på et tre

Tidligere fredag morgen ringte en kvinne politiet og opplyste om at hun hadde kjørt på et tre i Hønefoss. Treet, som lå rett bak en sving, hadde brukket.

- Glatt på stedet. Store skader på bil, men ingen på fører, skrev politiet og opplyste om at det ikke opprettes sak, skriver Øst politidistrikt.

Kort tid etter var det en ny trafikkulykke i distriktet, denne gangen i Slemmestad.

- To biler involvert, den ene har kjørt i den andre bakfra.

En person er skadet, og fører av den andre bilen, som er uskadd, fikk førerkortet beslaglagt på stedet.