Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer ordførere mot å telle politiskilt

Distriktsopprøret mot sentralisering av politiet vinner forståelse hos justispolitikere. Men de advarer mot å telle politiskilt og tjenestesteder.

KROKEN PÅ DØRA?: Nes lensmannskontor på Årnes i Akershus er ett av kontorene som kan bli nedlagt hvis politidirektøren får det som han vil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
KROKEN PÅ DØRA?: Nes lensmannskontor på Årnes i Akershus er ett av kontorene som kan bli nedlagt hvis politidirektøren får det som han vil. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- I dag er det mange kontorer som bare er åpne et par dager i uka, med begrenset åpningstid, sier KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad.

Sammen med Fremskrittspartiets justispolitiske talsmann, Jan Arild Ellingsen advarer de mot gå for langt i å telle antall kontorer med politiskilt.

Politidirektørens forslag i oktober om å kutte antall politidistrikter fra 27 til seks har skapt stor debatt, og mandag leverte 125 ordførere sitt protestopprop til Stortinget og justisministeren.

- Nærhet til politiet Ingen partier har trukket noen konklusjoner om hvordan Politi-Norge skal se ut i framtiden.

Ropstad sier at partiet ikke ønsker så radikale grep som politianalysen legger opp til.

- Dette gjelder både antall politidistrikter, men ikke minst lensmannskontor. Vi ønsker et sterkest mulig nærpoliti. Lensmannskontorene må ha en tilknytning og kjennskap til de områdene de skal patruljere, sier Ropstad.

Arbeiderpartiet og Høyre har lenge forholdt seg nøytrale til forslaget om å redusere antallet politidistrikter, men diskusjonen har rast lokalt.

Mener seks politidistrikt er for få Høyres nye justispolitiske talsmann Anders B. Werp understreker at partiet på ingen måte har landet, men han er klar på at antallet politidistrikt må ned.

- Men vi tror at seks politidistrikter som politianalysen foreslår, er for få. Men vi har ikke trukket noen konklusjoner når det gjelder antall lensmannsdistrikter og tjenestesteder, sier Werp som også er nestleder i justiskomiteen.

Telte hoder Jan Arild Ellingsen tror på sin side at det ikke nødvendigvis blir billigere å overføre administrative oppgaver til kommuner, slik politianalysen også foreslår.

- Flere operative politifolk var det klare formålet da politireform 2000 ble gjennomført. Men resultatet ble langt på vei det motsatte. Da ble til og med vaskedamer telt med i bemanningen i politiet fordi politikerne var så opptatt av å få flere hoder med, sier Ellingsen til NTB.

Målet må ifølge Ellingsen være et politi som er organisert i tråd med kravet 125 ordførere stiller - størst mulig nærhet til befolkningen.

- Da er ikke vi så opptatt av hvor politiet kommer fra eller hvor de har kontor, sier Ellingsen.

NTB