Krigen i Ukraina

Advarer: - På sitt høyeste nivå

FNs generalsekretær ber verdens atommakter slutte med sabelraslingen og sier verden er i alvorlig fare.

- KRITISK: FN-generalsekretæren Anónio Guterres sier verden sikkerhet settes på prøve. Foto: Francisco Seco / AP / NTB
- KRITISK: FN-generalsekretæren Anónio Guterres sier verden sikkerhet settes på prøve. Foto: Francisco Seco / AP / NTB Vis mer
Publisert

António Guterres ber stormaktene slutte å rasle med atomsablene. Han sier at verden er på et punkt der faren er maksimal, og at alle atommakter må forplikte seg til ikke å angripe først.

FN-sjefen sier til sikkerhetsrådet at dialogen som er opprettet i kornsamtalene med Ukraina og Russland, må tas videre til situasjonen rundt atomkraftverket Zaporizjzja, som han sier er kritisk nå.

- Menneskehetens framtid er i våre hender i dag. Alle land må forplikte seg til en verden fri for atomvåpen og gjøre alt for å komme til forhandlingsbordet for å få ned spenningen og avslutte atomvåpenkappløpet en gang for alle, sier Guterres.

Guterres sier at sikkerheten i verden stilles på en prøve som aldri før. Han viser til geopolitiske skillelinjer, åpne konflikter, militærkupp, invasjoner, langvarige kriger og gnisninger mellom verdens stormakter.

- Atomtrusselen er på sitt høyeste nivå på flere tiår, sier Guterres.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer