Israel slipper flygeblader over Gaza

Advarer palestinerne: - Redd dere selv!

Frykter massive opptøyer på 70-årsdagen for staten Israel og åpningen av USAs ambassade i Jerusalem.

FLYGEBLAD: En innbygger på Gaza holder flygebladet IDF har sluppet over det palestinske området, der de oppfordrer innbyggerne til å forholde seg rolige i dag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix
FLYGEBLAD: En innbygger på Gaza holder flygebladet IDF har sluppet over det palestinske området, der de oppfordrer innbyggerne til å forholde seg rolige i dag. Foto: Mohammed Salem / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Spenningen er stor i Israel og de palestinske områdene. I dag faller nemlig en rekke kritiske begivenheter sammen:

GAZA/VESTBREDDEN: Mandag ettermiddag forventes et opprør som kan bli dødelig når palestinere demonstrerer mot innvielsen av den amerikanske ambassaden i Jerusalem. Video: CNN Vis mer
  • 14. mai er årsdagen for proklamasjonen av staten Israel, og i år er det 70-årsjubileum. Palestinerne kaller på sin side dagen etter for «nakba» - katastrofen - til minne om da hundretusener av arabere ble fordrevet fra sine hjem, og det har tradisjonelt vært opptøyer på datoen.
  • USA har valgt dagen i dag til å åpne sin kontroversielt flyttede ambassade i Jerusalem. President Donald Trumps datter Ivanka og hennes mann Jared Kushner kom i går til byen for å overvære seremonien.
  • I morgen starter også den muslimske fastemåneden ramadan.

Spent på grensen

De siste dagene og ukene har israelske styrker på grensen til Gazastripen jevnlig avfyrt skudd mot demonstrerende palestinere. Hæren (IDF), som forventer vold i forbindelse med dagen i dag, har droppet flygeblader over området med følgende beskjed:

«Hold dere unna sikkerhetsgjerdet, fra terroroppviglere og de voldelige opprørerne! Redd dere selv og prioriter å bygge framtida deres!» lyder den klare beskjeden til stripas nær 2 millioner innbyggere, ifølge Jerusalem Post.

Samtidig retter IDF skyts mot Hamas, Gazastripens dominerende politiske kraft og en organisasjon som ikke anerkjenner staten Israel.

DEMONSTRASJON: Over 400 palestinske protestanter ble skadd da israelske soldater avfyrte skarpe skudd. Nå slaktes Israels regjering av egen israelsk organisasjon. Video: Btselem. Foto: Wisam Nassar / DPA / NTB Scanpix Vis mer Vis mer Vis mer

«Du deltar i voldelige opptøyer som setter livet ditt i fare. Hamas utnytter dere for å dekke over sine feilsteg og truer din og din families velvære», lyder flygebladet på arabisk.

Men det spørs om hærens budskap blir hørt. Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri oppfordret i går alle muslimer til «hellig krig» mot USA på grunn av ambassadeflyttingen.

I morgentimene i dag ble en 26-årig kvinne livstruende skadd øst på Gazastripa, opplyser landområdets helsemyndigheter, ifølge Ha'aretz.

Brøt med ikke-holdning

Det var 6. desember i fjor at president Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, og dermed brøt med USAs tradisjonelle ikke-holdning i spørsmålet.

Israelerne ser selv på hele byen, som er hellig for jøder, muslimer og kristne, som sin hovedstad, og nasjonalforsamlingen (Knesset) og regjeringen har tilhold der.

Problemet er arven etter seksdagerskrigen i 1967. før dette hadde Israel bare kontroll over byens vestlige del, men har siden krigens slutt okkupert også den østlige, arabiskdominerte delen.

Flertallet av verdens land anerkjenner ikke Jerusalem som hovedstad på grunn av byens uavklarte status, og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden har gjentatte ganger ytret ønske om å gjøre Øst-Jersusalem til sin hovedstad.

- Politisk er Jerusalem vår hovedstad. Religiøst er Jerusalem vår hovedstad. Geografisk er Jerusalem vår hovedstad. Men den ble fjernet fra kartet med en Twitter-melding fra Trump, sier selvstyremyndighetens president Mahmoud Abbas ifølge Al-Jazeera.

Improviserte lokaler

Ambassaden som åpner i dag, er improvisert i det amerikanske konsulatets lokaler, i påvente av en mer passende bygning. Mange land, deriblant Norge og en rekke EU-land, boikotter seremonien - i motsetning til land som Guatemala og Paraguay, som sender sine presidenter.

Trump, som befinner seg hjemme i USA, ventes å holde en tale via videolink under åpningen.

Ambassadeåpningen og 70-årsjubileet finner sted i en turbulent innenrikspolitisk periode i Israel. Benjamin Netanyahus konservative regjering har nylig foreslått lovendringer som skal styrke landets jødiske identitet; kritikere mener resultatet blir en apartheidliknende stat.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer