Advarer partifellene mot å bli høye på pæra

Mens Ap har slitt med blodrøde tall på meningsmålingene etter varslersakene, virker Høyre upåvirket. Erna Solberg (H) advarer partifellene om at vinden kan snu.

KOM FRA SKIDAG: Statsminister Erna Solberg (H) ankommer på dette bildet Høyres sentralstyremøte søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
KOM FRA SKIDAG: Statsminister Erna Solberg (H) ankommer på dette bildet Høyres sentralstyremøte søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre har vært i hardt vær den siste måneden, etter varslene mot Unge Høyre-leder og stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise, og statsminister Erna Solberg har flere ganger beklaget MeToo-svikten i partiet.

Varslersakene har imidlertid ikke ført til noen dupp i oppslutningen til partiet, slik det virker å ha gjort i Arbeiderpartiets tilfelle.

TALTE: Statsminister Erna Solberg innledet Høyres sentralstyremøte søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TALTE: Statsminister Erna Solberg innledet Høyres sentralstyremøte søndag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Faktisk viser Pollofpoll.no sin snittberegning av meningsmålingene at partiet har gått fram i januar sammenlignet med desember.

Statsministeren startet med å advare partifellene mot å bli hovne da hun innledet på Høyres sentralstyremøte søndag.

- Det er selvfølgelig ingenting i veien med å få meningsmålinger på det nivået vi har for øyeblikket. Januar var den fjerde måneden på rad hvor vi var partiet som hadde høyest oppslutning i Norge. Det skal vi være takknemlig for, vi skal synes det er hyggelig, men samtidig ikke bli høy på pæra, sa Solberg i sin tale til sentralstyret i Høyre.

Holder koken

- Vi vet at dette går opp og ned, at det kommer til å komme andre situasjoner, sa Solberg.

Det får hun tidsnok rett i, men det er foreløpig lite som tyder på noen større Høyre-nedgang på målingene.

Med nesten halve februar unnagjort, har partiet til gode å få en oppslutning lavere enn 27,9 prosent på en nasjonal meningsmåling.

Det er nesten tre prosentpoeng bedre enn resultatet i stortingsvalget i fjor høst, da partiet fikk en oppslutning på 25,0 prosent.

Tror MeToo-effekten uteblir

TV 2s tallknuser Terje Sørensen tror likevel at partiet kan gå litt ned i snitt sammenlignet med januar.

Noen av meningsmålene i februar, tyder nemlig på at Ap er i ferd med å «normalisere» seg på et nivå nærmere der de lå før varslersakene mot Giske.

- Det er ikke fordi Høyre får dårligere tall, men fordi det kommer seg litt for Ap, og da er det vanskeligere for dem å opprettholde det samme høye nivået. Jeg tror ikke Høyre får noen særlig Metoo-effekt, sier Sørensen.

Han tror imidlertid ikke Aps oppgang blir stor, og påpeker at partiet også i forkant av varsler-sakene mot Trond Giske har slitt kraftig på meningsmålingene.

- Jeg tror litt av forskjellen på de to, er at det har rammet mer sentralt i Ap, med Giske som nestleder, sammenlignet med backbencheren Riise, sier Sørensen om varslerskandalene.

- Høyre sin lojalitet er på de fleste målingene jeg har sett også helt upåklagelig. Ting er konkludert, og Riise har lagt seg flat, og det er ikke internt bråk om håndteringen. Det er den store forskjellen på Ap og de andre partiene, noe som også kan bli et problem for Ap.