Russland

Advarer: Planlegger samme strategi som i 2014

Pentagon-talsmann John Kirby advarer om at Russland planlegger å annektere ytterligere ukrainsk territorium. Med samme strategi som fra 2014, da Kreml annekterte Ukrainas Krim.

ADVARER: USA har etterretning som tyder på at Putin planlegger ytterligere annektering av ukrainsk territorium. Bildet er fra Putins besøk i Iran. Foto: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB
ADVARER: USA har etterretning som tyder på at Putin planlegger ytterligere annektering av ukrainsk territorium. Bildet er fra Putins besøk i Iran. Foto: Sergei Savostyanov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag talte Pentagon-talsmann John Kirby fra Det hvite hus, hvor han sier at USA har etterretning om russiske planer om annektering av ukrainsk territorium Russland kontrollerer.

- Dette er en direkte overtredelse av Ukrainas suverenitet, sier Kirby.

Ifølge Kirby har Russland allerede innsatt prorussiske tjenestemenn til å styre de okkuperte områdene, hvor de tvinger innbyggere til å søke om russisk statsborgerskap, utstede russiske pass og ta kontroll over infrastrukturen på telekommunikasjon.

Manipulert valg

ETTERRETNING: John Kirby taler fra Det hvite hus tirsdag 19 juli. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB
ETTERRETNING: John Kirby taler fra Det hvite hus tirsdag 19 juli. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Vis mer

Pentagon-talsmannen sammenlikner planene til da Kreml annekterte Krim i 2014 og ifølge Kirby kjenner de til Russlands neste steg.

- Først vil disse prorussiske tjenestemennene arrangere manipulerte valg om å slutte seg til Russland, sier Kirby.

Deretter vil Russland bruke skinnprosessen som grunnlag for å prøve å kreve annektering av suverent ukrainsk territorium, ifølge Kirby. Han sier at den russiske regjeringen gjennomgår detaljerte planer for å angivelig annektere en rekke andre ukrainske regioner, inkludert Kherson, Zaporizjzja, hele Donetsk og Luhansk.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

Samt forsøker Russland å etablere filialer av russiske banker, for å innføre russisk rubel som standardvaluta i disse områdene og sabotere siviles internettilgang, ifølge amerikansk etterretning.

- Russlands sikkerhetstjenester fortsetter og jakte på ukrainere de mener er en den del av motstandsbevegelsen.

Meningsløst å benekte

Ifølge Kirby har ikke Kreml delt noe tidslinje for gjennomføringen av et valg.

- Men de prorussiske tjenestemennene hevder at de vil finne sted seinere i år, muligens i forbindelse med Russlands regionale valg i september.

Kirby mener det vil være meningsløst for Russland å bestride påstandene, og peker på da Russland hevdet de ikke ville invadere Ukraina.

- Annektering ved makt vil være en grovt brudd på FN-pakten, og vil verken skje uten protest eller ustraffet, sier Kirby.

Han insisterte på at USA vil fortsette å støtte Ukraina under krigen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer