Advarer RBK mot panikk

Ola By Rise fikk sparken selv om Rosenborg vant serien. Nå advarer ekstreneren mot paniske løsninger - og han mener alle i Rosenborg må evalueres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det er ikke verdens undergang for Rosenborg dersom de ikke vinner serien hvert år. Det er hvilke grep man tar for framtida som er det viktige.

-  Man må ha et langsiktig perspektiv på de kortsiktige avgjørelsene. Paniske løsninger er veldig dumt, mener Ola By Rise.

Og selv om han ikke sier det direkte: med paniske løsninger, mener By Rise å sparke treneren.

-  Ikke et hvilehjem

-  Synes du synd på Per Joar Hansen?

-  Jeg tror ikke noen skal synes synd på ham. Han visste hva han gikk til. Men som hovedtrener føler du deg atskillig sterkere enn det folk tror. Det er ikke et hvilehjem å være trener, noe jeg opplevde i fjor - og som Per Joar opplever sterkere i år. Men han tåler dette. Han vil klare seg, mener ekstreneren.

Totalevaluering

Rosenborg har mer eller mindre surfet gjennom toppserien de siste åra. Akkurat medgangen kan bli klubbens problem, mener By Rise.

 GYLNE ÅR:  I fjor vant Ola By Rise serien etter å ha fått sparken i Rosenborg, med Per Joar Hansen som assistenttrener. Nå er det krise i RBK igjen, og det spekuleres om Hansens framtid i klubben. -  Det er like viktig å se framover som bakover, mener By Rise. Foto: Scanpix
GYLNE ÅR: I fjor vant Ola By Rise serien etter å ha fått sparken i Rosenborg, med Per Joar Hansen som assistenttrener. Nå er det krise i RBK igjen, og det spekuleres om Hansens framtid i klubben. - Det er like viktig å se framover som bakover, mener By Rise. Foto: Scanpix Vis mer

-  Det er ikke mange i klubben som har vært med på å snu motgang til medgang tidligere. Jeg lærte i alle fall mye av det i fjor. Klubben vil nå grundig evaluere det alle gjør - jeg snakker både om spillere, trenere og andre ledere. Det går ikke an å vente med en slik totalevaluering, mener By Rise.

Mye psykologi

-  Du har hatt troen på Rosenborg i år?

-  Hadde de vunnet mot Aalesund, kunne omslaget kommet. Men nå er jeg i tvil. Jeg har trodd på det umuliges kunst, men det er tydelig at folk bærer preg av motgang. Fotball er mye psykologi, mener By Rise.

-  Det er vanskelig å være trener for RBK?

-  Det er vanskelig å få lov til å bygge autoritet. Det forventes at prestasjonene skal ligge på et høyt nivå. Det å være topptrener er en krevende og vanskelig jobb. Problemet kan være at du har mange motkrefter, som kan være både synlige og usynlige.