Advarer regjeringen: - Sjanseløse

Mener potensiell avtale kan ødelegge for både regnskogen og norske bønder. Støtter opp om klimamålene, svarer regjeringen.

AMAZONAS BRENNER: Økt import av regnskogbiff kan bidra til avskoging og ødeleggelse av regnskogen, mener Bondelaget og Framtiden i våre hender. Foto: Espen Røst
AMAZONAS BRENNER: Økt import av regnskogbiff kan bidra til avskoging og ødeleggelse av regnskogen, mener Bondelaget og Framtiden i våre hender. Foto: Espen Røst Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I en nylig rapport gikk FN ut og sa at vi må spise mindre kjøtt for å nå målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader, og at kjøttet som vi spiser må være produsert på en bærekraftig måte.

Bondelaget og Framtiden i våre hender mener derimot regjeringen bidrar til det stikk motsatte når de åpner for å øke kjøttimporten fra de såkalte Mercosur-landene: Brasil, Paraguay, Uruguay og Argentina.

Derfor går de nå sammen og advarer regjeringen mot å øke importen av kjøtt og andre landbruksprodukter fra disse landene.

- Kjøttforbruket i Norge må halveres. Men for at kjøttkutt i Norge skal få en reell effekt, må både produksjon og forbruket ned. Kjøttet vi spiser må være produsert på mest mulig bærekraftig måte. Å øke importen av søramerikansk regnskogbiff, bidrar til det stikk motsatte, sier Anja Bakken Riise i Framtiden i våre hender.

- Økt press

Før det første mener de to organisasjonene at økt import av regnskogbiff vil gjøre det vanskeligere for norske bønder.

Norge er som en del av EFTA i forhandlinger med Mercosur-landene, om en ny handelsavtale.

UNIK VIDEO: Dypt inne i regnskogen Amazonas har et byrå gjort et helt unikt funn. Video: AP via NTB Scanpix Vis mer

Organisasjonene er redde for at hvis Mercosur, som er en storprodusent av både soya, hvete, frukt, bær og kjøtt, får avtalen igjennom så vil det gjøre de norske bøndene sjanseløse.

- Økt kjøttimport fra disse landene er ingen hjelp for fattige småbønder. Eksportmarkedet for kjøtt fra Latin-Amerika er i dag dominert av store internasjonale handelsaktører. Holdingselskapet JBS er for eksempel brasiliansk, og er nå verdens største aktør innenfor kjøttmarkedet, fortsetter Bakken Riise.

Hun viser til en analyse gjennomført av Agri i 2018. Den viser at de fire landene til sammen produserer over 16 millioner tonn fjørfe og 13 millioner tonn storfe, som utgjør henholdsvis 20 og 14 prosent av verdensproduksjon.

- Sjanseløse

Bakken Riise får støtte fra generalsekretær i Bondelaget, Sigrid Hjørnegård, som mener at hvis tollen settes ned eller fjernes på en mengde biff så vil ikke norske bønder heller kunne konkurrere på pris.

- Det er skummelt at avtalen skal gi disse landene tollfrie kvoter til Norge. Vi er bekymret for at den importen vil gjøre at vi importerer mer og produserer mindre i Norge. Når det blir mindre norsk produksjon har det også konsekvenser for bonden.

- Brasil og Argentina driver eksportretta jordbruksproduksjon i storskala, og selv om vi slår de ned i støvlene når det kommer til dyrehelse og bærekraft, så vil vi aldri kunne konkurrere med dem på pris, fortsetter Hjørnegård i Bondelaget.

Hun skjønner at folk kan stusse over at de går sammen med nettopp Framtiden i våre hender, men omtaler samarbeidet som «viktig».

- Bærekraftig

Videre peker hun på at hun mener at avtalen heller ikke er bærekraftig.

Hjørnegård viser til at den norske produksjonen av de samme kjøttproduktene har lavere klimagassutslipp enn produksjonen i disse landene.

- Det er ikke bærekraftig å importere mat som vi kan produsere selv på en mer bærekraftig måte. Hvis regjeringa åpner for mer import av billig storfekjøtt fra Sør-Amerika vil det i praksis motarbeide vår satsing for et mer bærekraftig landbruk, og straffe den norske bonden for å satse på bærekraft, fortsetter hun.

- Regnskog blir hogd

De mener også at importen bidrar til et dobbelt press på naturressursene også i Mercosur-landene.

- Kvegdriften i disse landene skjer i sammenheng med problematisk soyaproduksjon. Soya brukes i dyrefôr også i Mercosur-landene, oftest uten noen sertifisering, noe som ikke kan utelukke bidrag til avskoging og ulovlig bruk av sprøytemidler, sier Bakken Riise i Framtiden i våre hender, og legger til:

- Kvegdriften i disse landene bidrar også til avskoging og ekspansjon av jordbruksarealer, der soyaprodusentene tar over områder som allerede ble konvertert til beitearealer, og dytter dermed kvegdrifta dypere inn i regnskogen.

- Viktig

GENERALSEKRETÆR: I Bondelaget, Sigrid Hjørnegård. Foto: Bondelaget.
GENERALSEKRETÆR: I Bondelaget, Sigrid Hjørnegård. Foto: Bondelaget. Vis mer

På tross av de mange oppfordringene fra flere på at vi alle må spise mindre kjøtt, mener Hjørnegård at fokuset her først og fremst er på å produsere kjøttet som forbrukeren vil spise på en mest mulig bærekraftig måte.

- Norske forbrukere skal kunne spise kjøtt med god samvittighet når den er produsert på en bærekraftig måte i Norge.

Ifølge Hjørnegård er regjeringen, med næringsministeren Torbjørn Røe Isaksen i spissen, klar over at kjøttimporten er et problem.

UNDERVANNSVERDEN: Det regnet så mye at turstien i Amazonas havnet under vann. Videoen til parkvakt Waldemilson Vera av turstien er sett av millioner på nett. Det krystallklare vannet skapte en eventyrverden i noen timer før vannet trakk seg tilbake igjen. Video: Video: Waldemilson Vera /Recanto Ecologico Rio da Prata Vis mer

- Vi har hatt møter med regjeringen. Vi opplever at de er tydelig på at det er en utfordring, men vi er ikke trygge på at hensynet til norsk matproduksjon vil veie tyngst når forhandlingene skal avsluttes.

- Støtter opp om klima- og miljømålene

Dagbladet har vært i kontakt med næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). Hans statssekretær, Magnus Thue (H), forteller at det ikke er aktuelt for dem å inngå en avtale som vil undergrave grunnlaget for norsk kjøttproduksjon.

- Utgangspunktet for forhandlingene med Mercosur er at norsk landbrukspolitikk ligger fast. Frihandelsavtalen med Mercosur vil inneholde et kapittel om handel og bærekraftig utvikling, som blant annet inneholder bestemmelser om sammenhengen mellom handel og bærekraftig skogforvaltning, sier Thue til Dagbladet, og legger til:

- Jeg mener at denne avtalen på en god måte støtter opp om norske klima- og miljøpolitiske mål.

- Skal kunne konkurrere

Ifølge Thue vil en avtale med Mercosur være Norges største handelsavtale etter EØS.

- Mercosur-landene har høye tollsatser for industrivarer og mange begrensninger for utenlandske tjenesteleverandører. Målet for forhandlingene er å åpne for økte eksport- og investeringsmuligheter for norsk næringsliv.

Han viser til at EU og Mercosur i sommer ble enige om en handelsavtale etter 20 års forhandlinger.

- En avtale mellom EFTA og Mercosur blir nå desto viktigere slik at norske bedrifter skal kunne konkurrere på like vilkår med EUs bedrifter i Mercosur, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer