Lærerstreiken:

Advarer regjeringen: - Vil være autoritært

Rødts Mímir Kristjánsson mener det vil endre norsk praksis dersom regjeringen går inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken.

ADVARER: Mímir Kristjánsson (Rødt) advarer om at det vil innebære en grov innskrenking av streikeretten dersom regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Foto: Annika Byrde / NTB
ADVARER: Mímir Kristjánsson (Rødt) advarer om at det vil innebære en grov innskrenking av streikeretten dersom regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

- Regjeringen må for all del ikke gripe inn. Det vil i så fall innebære en grov innskrenkning av streikeretten og vil endre norsk praksis, sier Mímir Kristjánsson (Rødt).

Flere har advart mot alvorlige følger av streiken. Fredag ble det kjent at Statsforvalterne og Utdanningsdirektoratet skal undersøkelse hvilke følger lærerstreiken har fått.

Men Kristjánsson understreker at ett viktig kriterium ikke er oppfylt for at staten kan gå inn med tvungen lønnsnemnd: Fare for liv og helse.

- Fare for liv og helse er ikke et vagt begrep som plutselig kan innebære folkehelse i vid forstand. Griper regjeringen inn i lærerstreiken, vil det være autoritært, advarer Kristjánsson.

Bønn til regjeringen

Den siste tida har stadig flere uttrykt bekymring for barna som rammes av streiken.

Onsdag ba Barneombudet regjeringen gjøre en barnets beste-vurdering knyttet til lærerstreiken. De mener elevene som er berørt av lærerstreik, påføres et læringstap som kan forfølge dem resten av skolegangen.

- Barneombudet er bekymret for de langsiktige konsekvensene av streiken for elevene. Som under pandemien, vil læringstapet for de berørte elevene kunne forfølge dem resten av skolegangen. Barns rett til utdanning krever at regjeringen også vurderer og iverksetter nødvendige kompenserende tiltak for å sikre læringstap på sikt, skrev Barneombudet.

En barnets beste-vurdering vil blant annet se på hvordan streiken påvirker særlig utsatte barn og unge. Når barnets beste er kartlagt, må det veies opp mot andre hensyn, understrekte Barneombudet.

Regjeringen har foreløpig ikke sagt at de vil gripe inn i streiken. Onsdag kalte kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) situasjonen «alvorlig», men gjorde det klart at de ikke kan gripe inn i konflikten nå.

Slik forventer Kristjánsson at det forblir.

- Men det påpekes at mange barn rammes hardt av streiken?

- Ja, og det er naturligvis veldig trist. Men det er viktig å huske på at lærerne ikke er ansvarlige for barns psykiske helse. De skal undervise.

- Blander snørr og bart

Kristjánsson mener andre instanser bør på banen for å bistå barn som har det vanskelig under streiken. Sosiallærere, helsetjenesten og ungdomsklubber er noen av hans eksempler.

- Samtidig er det viktig å skille snørr og bart. Det er mange som er reelt bekymret for barns psykiske helse, men det er også mange som er bekymret over potensielt dårlige eksamensresultater. Da er det viktig å huske på at en streik per definisjon skal ramme noen, sier Kristjánsson.

Torsdag ettermiddag opplyser riksmekler Mats Ruland til NRK at han ikke har hatt kontakt mellom partene i lærerstreiken siden mandag kveld. Det er heller ikke planlagt noen nye møter.

Kristjánsson er en av flere som frykter at KS gambler på at regjeringen vil gå inn med tvungen lønnsnemnd, men han håper innstendig at partene kommer til enighet.

- Partene må jo komme til enighet. Det sitter jo også mange politikere i KS. Hvis de synes det er så alvorlig, så kan man jo forvente at de rydder opp ved å komme lærerne i møte.

Dagbladet har bedt Arbeidsdepartementet i forbindelse med denne saken, men har foreløpig ikke fått svar.

Ber om svar

Utdanningspolitisk talsperson i KrF, Kjell Ingolf Ropstad, sier til Dagbladet at KrF også mener det er viktig å verne om streikeretten for alle yrkesgrupper.

BEKYMRET: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etterlyser svar fra regjeringen på hva de gjør for å bidra til en løsning i lærerstreiken. Foto: Lise Åserud / NTB
BEKYMRET: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) etterlyser svar fra regjeringen på hva de gjør for å bidra til en løsning i lærerstreiken. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Samtidig er KrF alvorlig bekymret for barnas psykiske helse etter pandemi og nå mange uker uten undervisning igjen.

Han påpeker til Dagbladet at barnas helse er regjeringens ansvar, ikke lærerne, og vil derfor utfordre regjeringen på om de har planer om å foreta seg noe på kort sikt for barn og unge.

- Ikke minst etterlyser vi hva regjeringen vil gjøre for å bidra til å løse konflikten og hva som er deres plan for å sikre rekruttering av utdannede lærer til skolen - og forhindre at flere lærere slutter i yrket, sier Ropstad.

- Dersom dette drøyer ytterligere ut i tid, er det regjeringens ansvar å sikre målrettede tiltak for å beskytte sårbare barn og unge, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer