Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer reiseklare nordmenn

Feriefavoritten åpner grensene for turister søndag, men allerede lørdag starter norske fly reisen sørover. Samtidig minner UD om at reiserådet fortsatt gjelder.

SPANIA: Folk koser seg på et tettpakket strand i Benidorm i Spania, som ligger i nærheten av Alicante. Bildet er tatt sommeren 2017. Foto: Heino Kalis / Reuters / NTB Scanpix
SPANIA: Folk koser seg på et tettpakket strand i Benidorm i Spania, som ligger i nærheten av Alicante. Bildet er tatt sommeren 2017. Foto: Heino Kalis / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Denne uka ble det klart at både Norwegian og SAS gjenåpner flyruter som ikke har vært i drift siden coronapandemien eskalerte her til lands i mars.

20. juni går det første vanlige ruteflyet til Spania, nærmere bestemt Alicante. Det er et SAS-fly som lørdag morgen klokka 07.15 skal frakte passasjerer til feriefavoritten. Tidligere har flyselskapet bare hatt sporadiske flygninger til landet.

Samtidig åpner ikke Spania grensene for turister før søndag 21. juni.

- Før søndag er de eneste som får komme inn i landet de med gyldig grunn. Gyldig grunn vil si at de er innbyggere i Spania, de skal på jobb der, eller de har en medisinsk grunn til å dra til Spania, sa kommunikasjonssjef ved flyplassen i Alicante, Laura Baldó Benac, til Dagbladet tidligere denne uka.

- Reisende er ansvarlige

I midten av mai måtte tre tyske statsborgere snu og fly rett hjem etter ankomst ved San Joan-flyplassen på Mallorca. De tre hadde ikke gyldig grunn til å besøke Spania på tidspunktet, skrev Spaniaavisen.

Som Dagbladet har omtalt, måtte også norske turister snu på flyplassen i Alicante tidligere denne måneden. Om det er risiko for dette også på lørdag, kjenner ikke pressesjefen i SAS Norge, John Eckhoff, til.

Han understreker at selskapet ikke har ansvaret for å kontrollere eller informere om at turister ikke er velkomne før søndag.

- De reisende som benytter seg av tilbudet, er selv ansvarlige for å sette seg inn i råd og restriksjoner som gjelder i landene, sier han til Dagbladet.

6. juni ble tolv nordmenn nektet innreise til Spania. De måtte returnere hjem til Norge i SAS-flyet som hadde fraktet dem ned. Ingen av dem hadde tillatelse til å reise inn i landet.

- Etter den flygningen har jeg ikke hørt at dette skal ha vært noe stort problem, men de fleste har fått med seg at man må ha gyldig innreisegrunn i flere av landene. Spesielt Spania har vært veldig tydelige på hvilke restriksjoner som gjelder, sier Eckhoff.

- Kan det være at nordmenn vil reise ned allerede i morgen, til tross for forbudet?

- Det ville ikke jeg gjort. Det er viktig å sette seg inn i restriksjonene, sier Eckhoff, men påpeker samtidig at reisende har mange forskjellige årsaker for å ville ta turen ned.

FØRSTE TURISTER: Gjennom et prøveprosjekt fikk de første turistene ta flyet til Palma de Mallorca den 15. juni. Video: AP Vis mer

Økt etterspørsel

Om interessen for Spania-turene er stor, kan ikke pressesjefen kommentere.

- Vi oppgir ikke tall for enkeltturer. Nå er det sånn at vi har satt opp ruter i juni og juli fordi vi merker økt etterspørsel etter reiser. Det er viktig å minne om at antallet reisende nå er på et minimalt nivå sammenliknet med en vanlig sommer. Vi går vanligvis inn i de travleste ukene for flyselskapene, sier han og forteller at de nå flyr på 30 prosent kapasitet i forhold til en vanlig sommer.

Dagbladet har derfor sjekket hvor mange seter som var reservert på SAS-flygningen til Alicante lørdag morgen. Det er snakk om 51 reserverte seter. Tallet ble hentet inn mellom klokka 19 og 20 fredag.

Det er ikke slik at de som reiser ned med SAS-flyet lørdag nødvendigvis er nordmenn på ferietur. Som nevnt har for eksempel spanske statsborgere eller de som skal jobbe i Spania, gyldig innreisegrunn.

Norwegian starter på sin side opp igjen med flyginger først 1. juli. I en pressemelding fra flyselskapet heter det at gjenåpningen er et resultat av økt etterspørsel fra kundene, samtidig som flere andre flyselskap allerede har gjenopptatt flyginger i Europa.

Sporing av turister

Spania er blant landene som har blitt hardt rammet av coronaviruset. I skrivende stund har landet over 245 000 rapporterte smittetilfeller og over 28 000 dødsfall knyttet til viruset, ifølge Johns Hopkins Universitys liveovervåkning.

De spanske grensene ble stengt på grunn av unntakstilstanden som trådte i kraft 14. mars. Samtidig som grensene åpner til søndag, avvikles også unntakstilstanden, skriver den spanske avisa El País.

Hver turist som ankommer en flyplass i den spanske Valencia-regionen vil nå bli sporet for å kontrollere coronasmitte. Det skriver spanske Informacion.

Det vil bli gjennomført individuell oppfølgning av turister i form av et skjema som må fylles ut ved landing.

Forrige søndag besøkte regionens helseminister Ana Barceló Alicante, og da forsikret hun om at helsemyndighetene vil følge opp turistene.

- Som et tiltak for å unngå nye ukontrollerte utbrudd av coronaviruset vil helsemyndighetene gjennomføre en detaljert og individuell oppfølging av hver enkelt turist som ankommer flyplassene i Valencia-regionen, sa Barceló ifølge Informacion, sitert av Spaniaavisen.

Ifølge Spaniaavisen vil temperatur bli målt ved ankomst, i tillegg til skjemaet som skal fylles ut. Ved hjelp av skjemaet kan helsemyndighetene spore eller følge opp eventuell smitte.

TVINGES UT AV TURISMEN: Enqui Lopez må trolig flytte ut av sin leilighet i Palma på Mallorca som følge av masseturismen som preger øya. Utleier ønsker ikke å fornye hennes kontrakt, og vil heller leie leiligheten ut til turister som betaler mer. Video: Christian Roth Christensen og Amanda Walnum Vis mer

Reiseråd for nordmenn

Både svenskene og danskene har løsnet på sine reiseanbefalinger, og åpnet for feriereiser til Spania. Det har ikke det norske Utenriksdepartementet gjort.

- Vi har et reiseråd som fortsatt inkluderer Spania. Vi anbefaler ikke reiser dit med mindre de er strengt nødvendige. Det globale reiserådet gjelder fram til 20. august. Vi har sagt at man skal åpne gradvis opp, og vi begynte med Norden. Innen 20. juli vil det bli vurdert å åpne opp for andre nærliggende land, sier kommunikasjonsrådgiver i UD, Wera Helstrøm, til Dagbladet.

- Nordmenn som likevel velger å dra til Spania nå, må altså i karantene når de kommer hjem?

- Ja, men karantenebestemmelsene er det helsemyndighetene som har ansvar for, svarer Helstrøm.

Dersom du har vært på utenlandsreise skal du være i reisekarantene i 10 døgn fra den dagen du kom hjem, heter det på Helse Norges nettside.

- Reiser man, må man ta i betraktning at situasjonen kan endre seg, for eksempel lokale restriksjoner. Det generelle rådet er uansett å følge med på lokale råd og anbefalinger, sier Helstrøm og viser også til UDs nettside for reiseråd.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!