Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer Russland etter nye provokasjoner: - Det er grenser for vår tålmodighet

Russiske marineskip avfyrte varselskudd mot tyrkisk fiskebåt.

AVFYRTE VARSELSKUDD: Tyrkia advarer Russland og president Vladimir Putin, etter flere hendelser de oppfatter som provokasjoner den siste tiden. Foto: Kremlin via AP / NTB Scanpix
AVFYRTE VARSELSKUDD: Tyrkia advarer Russland og president Vladimir Putin, etter flere hendelser de oppfatter som provokasjoner den siste tiden. Foto: Kremlin via AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu sier landets tålmodighet med Russland holder på å nærme seg slutten, etter at russiske marineskip avfyrte varselskudd mot en tyrkisk båt i Egeerhavet søndag. 

- Det var bare en fiskebåt. Reaksjonen til det russiske marineskipet var overdreven, sier Cavusoglu til den italienske avisa Corriere della Sera

ADVARER: Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu advarer Russland etter flere uønskede hendelser den siste tiden. Foto: AP / NTB Scanpix / Darko Vojinovic
ADVARER: Tyrkias utenriksminister Mevlüt Cavusoglu advarer Russland etter flere uønskede hendelser den siste tiden. Foto: AP / NTB Scanpix / Darko Vojinovic Vis mer

Forholdet mellom de to landene har vært iskaldt, etter at et russisk jagerfly av typen su-24 ble skutt ned på grensa mellom Syria og Tyrkia for tre uker siden. I etterkant av nedskytingen har Russland innført økonomiske straffetiltak og sanksjoner mot landet.

Russlands president Vladimir Putin beskrev episoden som å ha blitt «dolket i ryggen», og har i ettertid framsatt bevis for at Tyrkia driver oljehandel med terroristgruppa IS.

- Bekjemper ikke terrorister Cavusoglu kaller Putins utspill om at Tyrkia skal ha samarbeidet med IS for «latterlige påstander». Han kritiserer også Russlands militære inngripen i Syria, og hevder den støtter regimet til president Bashar al-Assad, fremfor å bekjempe IS. 

- Dessverre er ikke Russland i Syria for å bekjempe terrorister, sier Cavusoglu.

Han hevder bare 8 prosent av russernes luftangrep har blitt rettet mot IS-krigere, mens 92 prosent var rettet mot andre grupper som er fiendtlige til Assad-regimet. 

Provokasjoner Russlands inngripen søndag er bare én i en lang rekke hendelser på begge sider, som har økt spenningen mellom de to landene etter nedskytingen av det russiske jagerflyet. 

Forrige søndag passerte det russiske landingsskipet «Cæsar Kunikov» gjennom Bosporosstredet i Istanbul, og på dekk sto det som mest sannsynlig er en av besetningen med en luftvernsmissil på skulderen

Mandag ble det også kjent at en russisk korvett og en kystvaktbåt skal ha tvunget et kommersielt tyrkisk skip til å endre kurs i Svartehavet. 

- Russland og Tyrkia er nødt til å gjenopprette tilliten som vi alltid har hatt, men det er grenser for vår tålmodighet, sier Cavusoglu etter de siste dagers hendelser.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media