<strong>ADVARER:</strong> Ulf Leirstein advarer mot hva som vil skje hvis ikke Frp får en blank seier på innvandring i en eventuell ny regjering. Foto: Scanpix
ADVARER: Ulf Leirstein advarer mot hva som vil skje hvis ikke Frp får en blank seier på innvandring i en eventuell ny regjering. Foto: Scanpix Vis mer

Frp's stortingsgruppe om innvandring

Advarer Siv Jensen:
- Grasrota «vil klikke»

Fremskrittspartiet må ha en blank seier på innvandring i en ny regjering. Det er den klare meldingen til Siv Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mens Siv Jensen sitter sammen med resten av partiledelsen i Fremskrittspartiet og forhandler med Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti om en ny regjeringsplattform, sitter stortingsgruppen i spenning og venter på resultatet i Oslo.

De har en klar melding til Siv og de andre:

- Vi må ha en innstramming i innvandringspolitikken. En blankpolert Frp-seier. Får vi ikke det, klikker «grasrota», advarer Leirstein, som reiser mye rundt og mener han har en god følelse med hvordan stemningen er i partiet.

Da Venstre kom inn i Høyre- og Frp-regjeringen i fjor, fikk Venstre en seier om økt antall kvoteflyktninger. I budsjettet for 2019 ble det vedtatt 3000.

Her varsles det omkamp.

- De 3000 kvoteflyktningene Venstre fikk presset gjennom i forrige runde, må reverseres. Det er et abnormt høyt tall, sier Per-Willy Amundsen, Frp-representant fra Troms.

- Hvor mange er greit, for eksempel 1000?

- Så lavt som mulig. Nå må vi ivareta integreringen av dem som allerede har kommet, sier Amundsen.

Raja: - Frp-toppene uenig

Jon Helgheim, innvandringspolitisk talsperson i Frp, mener Venstres seier fra i fjor allerede er kvittert ut. Helgheim var i går til stede på Gran under regjeringsforhandlingene.

- Dette er allerede gjennomført i budsjettet for 2019, så det er utført, sier Helgheim.

Abid Raja tror ikke Frp-toppene er enig med Per-Willy Amundsen i at antallet kvoteflyktninger må ned.

- Han om det. Jeg er sikker også hans egne folk i regjering er uenig med ham i dette. Som for eksempel dagens justisminister. Han får ringe ham og gi sine innspill, sier Abid Raja til Dagbladet.

- Jeg ser ingen grunn til å kaste brannfakler inn i pågående gode regjeringsforhandlinger. De vil finne en god balanse i dette slik vi klarte på Jeløya, sier han.

Vil ha 5000 kvoteflyktninger

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark Persen møtte i dag forhandlingsdelegasjonene på Gran. Han gjør det klart at Frp ikke vil få en blank innstrammingsseier uten kamp.

Et av Hansmark viktigste budskap til dem var at innvandringspolitikken må endres, men han ønsker endring i motsatt retning.

- Vi var fornøyd med 3000 kvoteflyktninger i budsjettet, men har mer sans for KrFs forslag. Det var det samme som FN ber oss ta nå, nemlig 5000. Så må vi slutte å ha midlertidig opphold for barn, slutte å sende dem tilbake til krigssoner.

- Hvis Per-Willy Amundsen kaller 3000 for abnormt høyt, må han lære seg matte. Det står også i Jeløya-plattformen at så lenge antallet asylankomster er lavt, skal en ta imot flere kvoteflyktninger. Jeg tror de fleste er enige om at det er den beste måten å ta imot flyktninger på, sier han.

Strengere for familiegjenforening

I går ble det klart at det i 2018 kom 2654 nye asylsøkere til Norge. Det er en nedgang på 900 fra året før og det laveste siden midten av 90-tallet. Samtidig er tallene for familieinnvandring langt høyere, de anslås å ende på om lag 11 000.

Innstramminger i familieinnvandring var en sak Fremskrittspartiet tapte i Stortinget, men der de har håp om å få en seier med en ny regjering som inneholder KrF og V.

<strong>KVITTERER UT:</strong> Jon Helgheim mener Venstre seier fra i fjor om økt antall kvoteflyktninger allerede er kvittert ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
KVITTERER UT: Jon Helgheim mener Venstre seier fra i fjor om økt antall kvoteflyktninger allerede er kvittert ut. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

- Det kan være økt botid i Norge før man har rett til familiegjenforening eller ved at reglene for hvem man kan gjenforenes med blir strengere, sier Ulf Leirstein.

Krever tvangsretur av flyktninger

I tillegg til en nedgang i antall kvoteflyktninger og færre familiegjenforeninger, mener Frp-erne på Stortinget at det er viktig å få økt retur av flyktninger når områdene de opprinnelig flyktet fra er trygge.

I dag baserer dette seg på frivillighet. Det mener Frp's innvandringspolitiske talsperson ikke er nok.

- Prinsippet om at man reiser hjem når det er trygt burde være en hovedregel. Det er viktig for tilliten til asylsystemet, som er fryktelig tynnslitt. Dette kan være snakk om veldig mange flyktninger, som kan bidra til å gjøre innvandringspolitikken bærekraftig.

- Så familier som har etablert seg i Norge med barn som snakker norsk og går på skole her skal tvangssendes tilbake etter flere år i Norge?

- Det kommer noen til å lage veldig mye bråk av og sette sterke følelser i sving. Men dersom det er trygt, vil de som blir her ta plassen til noen som faktisk trenger den. Det håper jeg de fleste nordmenn ser ikke er solidarisk, sier Jon Helgheim.

Tror ikke Frp vinner

Hege Storhaug i Human Rights Service (HRS), tror Frp-erne på Stortinget vil bli skuffet over forhandlingsresultatet.

- Vi tror ikke det er realistisk for Frp og Høyre å få til noe særlig mer på innstramninger i innvandringspolitikken sammen med Venstre og KrF. De vil helst ha åpnest mulig grenser for å føle seg som gode mennesker, sier Storhaug til Dagbladet.

Men Frp vil fortsette i regjering uansett, tror Storhaug.

- Siv Jensen har hatt flere muligheter til å gå ut av regjeringen på innvandringsspørsmålet, sist med Marrakech-avtalen. Når hun ikke går på den, tviler jeg sterkt på at disse forhandlingene vil føre til at Frp gå ut av regjering fordi de ikke får mer gjennomslag for å stramme inn, sier Storhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer