Ungdomspartiene mener boliglånforskriften er for streng

Advarer Siv om boligtrøbbel for unge

De fire ungdomspartiene på høyresiden med kraftig advarsel til finansminister Siv Jensen og egen regjering.

FRYKTER: Ungdomslederne fra de fire regjeringspartiene frykter for unge boligkjøpere hvis det blir gjennomslag for Finanstilsynets anbefaling, fra venstre Martine Tønnessen (KrFU), Sondre Hansmark (Unge Venstre), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Daniel Skjevik-Aasberg (Unge Høyre). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
FRYKTER: Ungdomslederne fra de fire regjeringspartiene frykter for unge boligkjøpere hvis det blir gjennomslag for Finanstilsynets anbefaling, fra venstre Martine Tønnessen (KrFU), Sondre Hansmark (Unge Venstre), Bjørn-Kristian Svendsrud (FpU) og Daniel Skjevik-Aasberg (Unge Høyre). Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I sitt høringssvar til Finansdepartementet om videreføring og endringer i boliglånsforskriften er ungdomspartienes særdeles kritiske.

Lederne for Unge Høyre, FpU, KrFU og Unge Venstre skriver at de er «særlig bekymret for at forslaget til ytterligere innstramninger i maksimal gjeldsgrad og fleksibilitetskvoter vil gjøre det vanskeligere å etablere seg på boligmarkedet.»

IKKE FORNØYD: Frps leder Siv Jensen hadde håpet på et bedre resultat. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

De hevder at unge mennesker i etableringsfasen blir mest skadelidende fordi de har problemer med å oppfylle kravene til inntekt og egenkapital.

«Det er viktig å plassere ansvaret for forsvarlig utlånspraksis hos den enkelte bank og at bankene gis fleksibilitet til å gjøre egne vurderinger av kredittrisiko. Ungdomspartiene ønsker derfor ikke ytterligere innstramninger i kravene til verken maksimal gjeldsgrad eller i fleksibilitetskvotene», heter det i høringssvaret.

Norges Bank er også kritisk, mener at dagens boliglånsforskrift har fungert etter hensikten og er negativ til Finanstilsynets forslag til innstramming.

FpU: - Fatale konsekvenser

Bjørn-Kristian Svendsrud, formann i Fremskrittspartiets Ungdom, påpeker at han ikke skjønner hva Finanstilsynet har tenkt på hvis man fortsatt ønsker at unge mennesker skal få kjøpt seg egen bolig.

- Jeg er enig i at den økende gjeldsgraden er urovekkende, men det er også viktig ikke å begrense unge menneskers mulighet til å komme inn på boligmarkedet, og vi må ha tiltro til at bankene tar gode individuelle vurderinger, sier han.

- Jeg er redd Finanstilsynets forslag vil få fatale unødvendige konsekvenser, og vi vil derfor advare Siv og regjeringen mot å følge disse forslagene, sier Svendsrud.

FpU-formannen poengterer viktigheten av at ikke folk låner seg til pipa.

- Derfor er gjeldsregisteret et veldig viktig tiltak for at bankene får en større oversikt over den enkeltes privatøkonomi før man innvilget en lånesøknad. Vi kan ikke være så opptatt av å regulere markedet at vi regulerer førstegangskjøpere ut av boligmarkedet, sier Svendsrud.

UH: - Rammer unge

Daniel Skjevik-Aasberg, fungerende leder i Unge Høyre, ber sin egen regjering stoppe forslagene fra Finanstilsynet.

- Det vil hindre mange unge og førstegangskjøpere i å få boliglån selv om de har en sunn og god økonomi. Å sørge for at gjeldsgraden ikke blir for høy er viktig, sier han.

- Men det det finnes andre tiltak enn å ramme de unges boliglån. Man kan for eksempel se på forbruksgjeld og lån for folk som kjøper bolig nummer to, sier Daniel Skjevik-Aasberg.

UV: - Skattlegg spekulantene

Sondre Hansmark, leder i Unge Venstre, frykter at kravene vil gjøre det enda vanskeligere for folk med lav inntekt og formue å kjøpe sin første bolig.

- Det skal ikke være sånn at det er lett for boligspekulanter, men ikke vanlige folk, å kjøpe seg en bolig. Vi trenger tiltak som demper prisveksten på boligmarkedet, sier han.

- Da må man skattlegge boligspekulanter hardere, men det hjelper ikke å hindre folk med lav inntekt å realisere boligdrømmen, sier Sondre Hansmark.

KrFU: - Uten penger på bok

Marine Tønnessen, leder i KrFU, deler bekymringen over at det blir enda vanskeligere for unge å komme inn på boligmarkedet.

- Også andre vil slite. Boligmarkedet kan ikke være forbeholdt dem med høy egenkapital. Vi ønsker jo at flest mulig skal eie egen bolig, og da kan man ikke glemme unge, eneforsørgere og andre som ikke har høy inntekt eller penger på bok, sier hun.

- Hvis man skal gjøre noe for boligmarkedet, må man stramme inn for toppen, ikke for bunnen. Og skal man gjøre noe med gjelden, ville jeg heller gått løs på forbruksgjelden. Folk trenger et sted å bo, sier Martine Tønnessen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer