Advarer skifolket mot farlige forhold

BERGEN (Dagbladet): De som avslutter vinterferien i helga må være forberedt på å møte stengte fjelloverganger mellom Øst- og Vestlandet. Samtidig bli skigåere advart mot forholdene på Hardangervidda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stengte fjelloverganger mellom øst og vest kan skape problemer for bilister som skal hjem fra vinterferie denne helga. Også for postgangen har de stengte fjellovergangene skapt forsinkelser. NSB skal derimot være i rute.

Ti timer i snøen

- De burde ikke lagt ut på skitur slik forholdene var, sier lensmann Jon Olav Heggseth i Ulvik og Granvin om to 17-åringer som ble liggende nærmere ti timer i ei turløype ved vestenden av Finsetunnelen før de ble funnet.

Letemannskapene hadde sjøl store problemer i det dårlige været, og det var nærmest tilfeldigheter som gjorde at de to ungdommene fra Oslo ble oppdaget ved 04.30-tida fredag morgen.
De hadde lagt en vindduk over seg, men den ene av ungdommene ble likevel kraftig nedkjølt.

Ungdommene hadde vært på vinterferie på Finse, og la ut fra Hallingskeid ved 16-tida torsdag ettermiddag. Målet var ei hytte rundt sju kilometer unna der familien til den ene av ungdommene ferierte.

- De to ble funnet et par kilometer fra hytta, opplyser Heggseth.

I går ble de to innlosjert på hotell på Finse hvor de kunne innta frokost etter nattas strabaser.

Null sikt

Lensmannen advarer nå skiturister mot forholdene på Vest-Hardangervidda, strekningen langs Bergensbanen fra Sogn grense og østover mot Finse.

- Ned mot Hallingskeid er der mange åpne bekker og elever, og det er storm i kastene. Noen optimistiske turgåere skulle overnatte i medbrakt telt, men det blåste bort, forteller han.

Stengte veier

Vegtrafikksentralen meldte om flere stengte fjelloverganger mellom øst og vest i går, og disse forblir trolig stengt i helga:

  • RV50 Aurland-Hol (kolonnekjøring for store kjøretøy). Omkjøring på E16 Filefjell.
  • RV7 Hardangervidda.
  • RV13 Vikafjellet.
  • E134 Haukelifjell.
  • Kolonnekjøring over RV52 Hemsedalsfjellet.