Advarer: Skredfare i vinterferien

Ustabile snøforhold gir god grunn til å være på vakt, for skredfaren kan endre seg raskt.

SKREDFARE: Vinterferien står for tur, nå advarer Røde Kors ved å be folk om å unngå de bratteste toppturene. Foto: Heiko Junge / NTB
SKREDFARE: Vinterferien står for tur, nå advarer Røde Kors ved å be folk om å unngå de bratteste toppturene. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Røde Kors forventer storinnrykk i fjellheimen i vinterferieukene. De advarer mot de bratteste toppturene og ber alle sette seg inn i fjellvettreglene.

De siste dagene har det vært betydelig og stor snøskredfare i flere populære fjellområder. Ustabile snøforhold gir god grunn til å være på vakt, for skredfaren kan endre seg raskt. I fjellskråninger med over 30 grader er snøskredfaren ekstra stor, skriver Røde Kors.

- De neste dagene er det ekstra viktig at alle planlegger turene godt og ikke tar unødvendige sjanser. Været i fjellheimen kan skifte raskt og krever at turgåere er forberedt på at turen kan bli lengre og kaldere enn det man trodde, sier landsrådsleder Kjersti Løvik i hjelpekorpset.

Lederen for Røde Kors sin ressursgruppe for skred, Tormod Eldholm, sier både naturlige og menneskeskapte skred utgjør en fare.

- I store deler av landet har det vært vedvarende svake snølag. Slike lag kan løsne naturlig og forårsake snøskred, eller skredet kan bli utløst av skigåere, sier Eldholm.

Eldholm og Løvik har følgende råd som kan bidra til tryggere fjellturer i bratt terreng:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer