Advarer: Snart kommer katastrofe-orkanene

Forskningen er klar: Orkanene vil bli sterkere i takt med den globale oppvarmingen.

TOTALRASERT: Øya Abaco, en del av Bahamas, er et av de stedene som er hardest rammet av orkanen Dorian sin dødelige ferd gjennom Karibien. Nye bilder fra øya viser det lille som er igjen av bebyggelse. Video: CNN / Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Orkanen Dorian har etterlatt katastrofale scener på Bahamas: Flere av øyene er direkte rasert. Trær er revet opp med rota, hus er vasket bort. Dødstallet er oppe i 43 personer - og er ventet å stige kraftig. Hundrevis, kanskje tusenvis av mennesker, er savnet.

Dagbladet skrev i fjor at vi trolig kan vente oss hyppigere og kraftigere orkaner. De blir stadig mer brutale og kostbare.

Dorian var et kategori fem-orkan på det sterkeste, og toppet med det skalaen. Forskerne mener vi etterhvert kan måtte opprette en sjette kategori, da vindstyrkene som registreres, stadig blir sterkere.

Dorians vindstyrke var helt oppe i 83 meter i sekundet. Det er blant de aller kraftigste som noen gang er målt i en orkan i Atlanterhavet som har truffet land.

Blir sterkere

Meteorologer og forskere så ikke for seg at det var behov for en kategori seks. De så ikke for seg at orkaner med vindkast stabilt over 90 meter per sekund kunne forekomme.

Her var vi vanvittig nært.

- Forskerne sier med stor klarhet at det er sammenheng mellom et varmere klima og sterkere orkaner, sier Tore Furevik, direktør og professor ved Bjerknessenteret for klimaforskning, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer