Helse og livsstil:

Advarer sofagriser

Hvis du er en sofagris som ikke trener regelmessig, er du i faresonen, ifølge ny studie.

SOFAGRIS: Er du en av dem som heller ligger på sofaen framfor å ta deg en joggetur? Da har forskere en dårlig nyhet til deg. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
SOFAGRIS: Er du en av dem som heller ligger på sofaen framfor å ta deg en joggetur? Da har forskere en dårlig nyhet til deg. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du av typen som slenger deg nedpå sofaen så fort du får mulighet? Trener du sjelden - eller kanskje aldri? Da bør du lese dette!

Nå advarer nemlig eksperter om at sofagriser er mer utsatt for å bli diagnostisert med brystkreft, ifølge Sky News.

«Sterke beviser»

I en ny studie publisert i det fagfellevurderte tidsskriftet British Journal of Sports Medicine har forskere funnet det de mener er «sterke beviser» for at fysisk aktivitet og mindre stillesittende tid trolig reduserer risikoen for brystkreft.

Forskerne bak studien mener det er et klart årsaksforhold mellom trening, og det å redusere risikoen for brystkreft.

I studien så forskerne på informasjon fra 130 957 europeiske kvinner.

69 838 av disse hadde svulster som hadde begynt å spre seg, 6667 hadde svulster som ikke hadde spredt seg - og ei kontrollgruppe på 54 452 kvinner hadde ikke brystkreft.

40 prosent

Resultatene vise at det å holde seg i aktivitet var forbundet med 40 prosent lavere risiko for brystkreft.

Det å være i energisk aktivitet minst tre dager i uka ble knyttet til en tilsvarende redusert risiko for brystkreft - både før og etter overgangsalderen.

På den andre sida var det å være stillesittende forbundet med en økt risiko for enkelte typer brystkreft.

- Vår studie legger fram sterke bevis for at det å være i fysisk aktivitet, og engasjere seg i energisk aktivitet samt sitte mindre stille, trolig reduserer risikoen for brystkreft, skriver forskerne, og fortsetter:

RASER: Den brystkreftrammede amerikanske TV- og radiopersonligheten Denise Albert, raser etter behandlingen hun fikk i sikkerhetskontrollen på LAX. Video: Denise Albert/The MOMS/@themoms via Storyful Vis mer

- Dersom flere får seg en mer aktiv livsstil, kan det redusere byrden fra de mest vanlige krefttypene hos kvinner.

- Flest kvinner rammes

Hvert år får rundt 3500 en brystkreftdiagnose i Norge, har generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross, tidligere fortalt Dagbladet.

- De aller fleste er kvinner, men noen menn rammes også. Cirka 30 i året, opplyste hun.

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner. Ved utgangen av 2020 var det 52 750 personer som har hatt brystkreft på et eller annet tidspunkt. Av disse fikk litt over 24 000 diagnosen for ti år eller mer siden.

Sjansen for overlevelse ved brystkreft er god, alt etter hvor tidlig den oppdages og hvor hissig den er. Fem år etter diagnostisering har 92 prosent overlevd kreften. I 2020 døde 601 personer av brystkreft, viser tall fra Kreftregisteret.

Statistikk fra Kreftregisteret viser at medianalder ved brystkreft er 62 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer