Freya på oslobesøk

Advarer: - Spesielt skummelt

Sjokkerte tilskuere ble tirsdag vitner til at hvalrossen Freya drepte en svane i Oslofjorden. Flere skuelystne kom også veldig tett på det store dyret tirsdag ettermiddag.

KAMP FOR LIVET: Her går kjendishvalrossen Freya til angrep på en svane i Oslofjorden tirsdag 19. juli. Video: Kaisa Ostrowska Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Biolog Rune Aae har fulgt Freya siden jula 2019, og kjenner godt til hvalrossens atferd.

- Hvalrossen har kraftige tenner, det er vel 18 i tallet, så de kan spise fugl. Det vanlige er muslinger, fisk og krabbe som beveger seg sakte, men de er ikke fremmede for å ta fugler - selv om det tilhører sjeldenhetene, sier han.

- Folk må være mer forsiktige

Når han snakker med Dagbladet er han på vei til brygga hvor hvalrossen har oppholdt seg de siste dagene. Brygga er tilsynelatende sperret av, forteller Aae, noe han synes er bra.

- Jeg synes folk bør være mer forsiktige. Jeg så en båt som måtte bruke en åre for å unngå å krasje i båten hun lå i, og da ble hun tydelig stresset. Jeg håper de sperrer av bryggen nå, sånn at hun kan få ligge i fred, sier han.

Litt senere tirsdag ettermiddag sier Aae at piren ble stengt av slik at folk ble stående på avstand, men at dette ikke gjaldt de skuelystne som kom sjøveien.

- De med båter kom seg derimot bort til Freya. Spesielt skummelt er det for dem i kano, kajakk og småbåter - som Freya lett kan velte om hun er i vannet, sier han.

Det vanlige for Freya er at hun blir på samme sted i fire-fem dager før hun drar videre, ifølge Aae. Oslofjorden, som er som en blindgate, kan være vanskeligere å navigere seg ut av.

Har det ikke travelt

- Når må hun eventuelt komme seg nordover?

- Hun har det ikke travelt, for hun er ikke kjønnsmoden før om cirka fem år. Det kan fort ta et år å komme seg hjem til Svalbard, svarer biologen.

Om atferden hennes, sier Aae at den er så «hvalrosk» som man får det.

- Livet handler om å spise så mye som mulig, i tillegg til å slappe av så mye som mulig. Mattilgangen her er veldig god, så det går nok bra for henne.

Ensom vandrer

Hvalrossen er et sosialt flokkdyr. Kommer den seg bort fra gjengen, er det typisk tre årsaker: Den ene er at de blir utstøtt, noe som er mest vanlig for hanner.

- For hunnene sin del, er det ofte at de kommer bort fra flokken sin. Freya kom nok bort fra flokken sin i en alder av to år. Den tredje årsaken kan være at de drar mot isen, som flytter seg nordover, og da sliter de med å finne iskanten. Da passerer de Svalbard uten å finne land.

- Noen av dem har kanskje bare utferdstrang også, legger han til.

Freya har vært alene siden Aae begynte å følge henne andre juledag 2019. Han tror likevel at hun vil finne tilbake til flokken sin når hun blir kjønnsmoden, i en alder av ti år.

- Hva vil du si til de mange skuelystne?

- La henne være. Ikke gjør noen ting, svarer han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer