Advarer Statoil

18. november skålte Bill Clinton, Kjell Magne Bondevik og sentral-asiatiske ledere for den nye oljerørledningen fra Baku i Aserbajdsjan til Ceyhan i Tyrkia. Mange tviler på om rørledningen noen gang blir virkelighet. BI-professor Øystein Noreng advarer Statoil mot å satse på dette prosjektet nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg ville ikke satset sparepengene mine på denne oljerørledningen, sier Noreng til Dagbladet.

Under et seminar på Nobel-instituttet i Oslo i går gjorde han det klart at dette dreier seg om storpolitikk.

- USA ønsker Ceyhan-rørledningen for å fremme egne politiske og kommersielle interesser. Samtidig vil amerikanerne sikre Tyrkia transittinntekter og Israel tilførsel av olje fra tyrkisk havn, sier Noreng.

Han gjør det også klart at USA ønsker å forhindre at en framtidig rørledning blir lagt gjennom Russland eller Iran. Kampen om en hovedrørledning fra Kaukasus og Sentral-Asia har pågått i flere år. Alternativene har vært gjennom Russland, Iran eller Tyrkia. Etter at lederne for Tyrkia, Aserbajdsjan og Kasakhstan undertegnet avtalen om rørledningen fra Baku til Ceyhan, vant amerikanerne første stikk.

- Prosjektet er i det vesentlige politisk og framstår som et ledd i USAS strategi for å skaffe seg fotfeste i Sentral-Asia og rundt Kaspihavet, sier professor Noreng.

Flere andre momenter taler mot Ceyhan-løsningen:

  • Denne rørledningen er det dyreste alternativet. Kostnadene kan bli bortimot 27 milliarder kroner.
  • Oljeforekomstene i Kaspihavet kan være mindre enn antatt.
  • Oljeledningen vil gå gjennom Georgia, et politisk ustabilt land med en svak statsdannelse.
  • Aserbajdsjan og Armenia er fremdeles i konflikt om Nagorno-Karabakh. Et sted går den planlagte rørledningen bare et par mil fra Armenias grense.
  • Rørledningen går gjennom områder i Sør-Tyrkia som på grunn av kurder-konflikten er politisk ustabile.
  • Saudi-Arabia ser rørledningen til Ceyhan som en konkurrent. Saudierne kan arbeide for lavere oljepris for å sikre egne markedsandeler i USA. Det vil gjøre rørledningen mindre lønnsom og mindre aktuell.

- Det er for tidlig å vedta Ceyhan-løsningen nå. I løpet av neste år vil det være valgt nye presidenter i både USA og Russland, sier Øystein Noreng.

Han peker også på at utviklingen i Iran stadig går i mer moderat retning. For mange oljeselskaper vil en oljerørledning gjennom Iran være den beste og billigste løsningen. En framtidig forståelse mellom USA og Iran ville kunne gjøre Ceyhan-ledningen overflødig.

Statoil har en eierandel på mer enn åtte prosent i oljekonsortiet AIOC i Aserbajdsjan. Direktør Willy Olsen tror rørledningen mellom Baku og Ceyhan vil bli virkelighet.

- Vi ønsker å være med på å investere i denne rørledningen, men hvilken rolle vi vil ha, er det for tidlig å si noe om. Det er alltid viktig å få en eierandel i en slik rørledning, sier Olsen.