Advarer Storbritannia: - For dypt involvert

Russlands ambassadør til Storbritannia, Andrej Kelin, hevder at «bevisene» på britisk involvering i angrepet mot den russiske svartehavsflåten vil bli offentliggjort om kort tid.

ADVARER: Russlands ambassadør til Storbritannia, Andrej Kelin. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB
ADVARER: Russlands ambassadør til Storbritannia, Andrej Kelin. Foto: Dylan Martinez / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russland kalte torsdag britenes ambassadør inn på teppet for å protestere mot landets påståtte støtte til et ukrainsk angrep på den russiske svartehavsflåten.

Russland hevder at Storbritannia trener opp ukrainske spesialstyrker, blant annet i «sabotasjeoperasjoner til havs», noe ambassadør Deborah Bronnert mottok en «sterk protest» på.

I et intervju med Sky News hevder Russlands ambassadør til Storbritannia, Andrej Kelin, at deres påståtte bevis er overlevert til den britiske ambassadøren.

- Vi vet at det er gjort, svarer Kelin, da kanalen ber om å bli forelagt de såkalte bevisene.

Han hevder videre at de vil bli offentliggjort «ganske snart».

SVARTEHAVSFLÅTEN: Russiske skip, ankret opp utenfor Sevastopol på Krim-halvøya. Bildet er tatt i mars 2014. Foto: AP / NTB
SVARTEHAVSFLÅTEN: Russiske skip, ankret opp utenfor Sevastopol på Krim-halvøya. Bildet er tatt i mars 2014. Foto: AP / NTB Vis mer

- Bidrar til eskalering

Russiske myndigheter har en rekke ganger advart Vesten mot våpenforsyninger og annen støtte til Ukraina.

Den russiske ambassadøren benytter også muligheten i intervjuet. Han hevder at britenes påståtte opptrening av ukrainere i blant annet undervannssabotasje bidrar til en eskalering av situasjonen.

- Dette er faktisk en advarsel om at Storbritannia er for dypt involvert i denne konflikten. Det betyr at situasjonen blir mer og mer farlig, sier han.

Droneangrepet mot den russiske svartehavsflåten skjedde lørdag, ved Sevastopol på Krim-halvøya. Russland har innrømmet at ett skip ble påført skader.

Anklagene om britisk involvering kom samme dag. De er ikke bekreftet av uavhengige kilder, og blankt avvist av britiske myndigheter.

DRONEANGREP: Videoer publisert på Telegram skal vise droneangrep utenfor Krim, 29. oktober. Video: Telegram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Avledningsmanøver

Kreml har også anklaget britene for å stå bak Nord Stream-sabotasjen i september. Heller ikke her er det lagt fram bevis.

- For å skjule sin katastrofale håndtering av den illegale invasjonen av Ukraina, tyr det russiske forsvarsdepartementet til falske påstander av episke dimensjoner. Denne oppdiktede historien sier mer om hva som foregår i den russiske regjeringen, enn den gjør om Vesten, skriver det britiske forsvarsdepartementet på Twitter.

Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole tror også at de russiske anklagene er et forsøk på en avledningsmanøver.

Selve omtalen av droneangrepet på Krim som massivt - og det at Russland tidlig innrømmet at et skip var skadd - forklarer han slik:

- For det ene passer det bra å hausse opp et massivt angrep for å legitimere det de selv gjør, og for det andre vil det ikke være mulig å benekte det, hvis det er mange bilder av branner og eksplosjoner i sosiale medier. Da er det ikke andre muligheter enn å skylde på ukrainerne, og også britene, for å gjøre et propagandapoeng ut av det.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer