FN-toppuke

Advarer Støre

Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Hun har en tydelig beskjed til Jonas Gahr Støre om hva han ikke bør gjøre med bistandsbudsjettet.

FN-UKENE: Noe av det viktigste som blir snakket om under årets FN-uke er klimaspørsmålene, ifølge Erna Solberg som nå er i New York. Video: Dagbladet, Reporter: Vegard Kvaale Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide kom søndag kveld til New York. De neste dagene skal de møte andre politikere fra hele verden under den årlige FN-uka.

Etter åtte år som statsminister, er dette trolig Solbergs siste FN-uke.

- Det er litt nostalgisk. Det er alltid kjekt og hektisk å komme til New York, sier Solberg til Dagbladet.

FN-UKENE: - Klima, Afghanistan og pandemi er de tre pilarene vi kommer til å fokusere på, sier Ine Eriksen Søreide under FN-uka i New York. Video: Dagbladet, Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

I fjor var det ingen FN-uke i New York, og i år er det også et betydelig nedskalert program og mindre mingling, lunsjer og mottakelser for Solberg og andre verdensledere som er samlet i FN-hovedkvarteret.

- Det er likevel viktig at folk faktisk møtes for å snakke om de store utfordringene framover som klima, biodiversitet og ikke minst menneskerettigheter og internasjonal utvikling generelt, sier Solberg.

Garanterer

Hun kommer til å gå av som statsminister om ikke lenge, men avviser at hun ønsker en internasjonal toppjobb, som for eksempel Jens Stoltenberg. Han ble generalsekretær i Nato etter at han gikk av som statsminister.

PÅ JOBB: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er på plass i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
PÅ JOBB: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide er på plass i New York. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

- Nei, jeg har ingen planer om det. Jeg har fortsatt en plan om å være i norsk politikk.

- Du kommer ikke til å sende ut CVen mens du er her nå?

- Nei, det kan jeg garantere.

FORBREDELSER: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i kontorlokalene til den norske FN-delegasjonen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
FORBREDELSER: Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide i kontorlokalene til den norske FN-delegasjonen. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Advarer

Jonas Gahr Støre kommer etter all sannsynlighet til å ta over som statsminister om ikke så lenge.

- Hvordan vil en ny regjering kunne påvirke Norges posisjon i verdenssamfunnet? Vil det kunne svekke Norges posisjon?

- Nei, jeg tror vi har en fin tradisjon i Norge for kontinuitet. Jeg har sagt at jeg tror vi kommer til å få en regjering som har like stort fokus på for eksempel internasjonal klimapolitikk og andre spørsmål som vi også har hatt, sier Solberg.

Hun advarer imidlertid Støre mot å gjøre kutt i bistanden til jenter og utdanning. Hun mener Stoltenbergs forrige regjering nedprioriterte dette.

- Vi skal være litt generøse som politikere og si at det brei konsensus rundt viktigheten av multilateralt samarbeid i Norge. Så kan det være at Jonas velger noen andre tyngdepunkter enn det jeg har gjort. Jeg har jo valgt meg utdanning og hav som viktige saker for meg, sier Solberg og fortsetter:

- Hav er viktig for Norge uansett. Utdanning var viktig fordi den forrige regjeringen nedprioriterte det i sin bistand. Vi løftet den opp igjen. Jeg håper de ikke går tilbake til der de var og nedprioriterer det. For det er viktig for alle de jentene som nå ikke har kommet seg på skolen under pandemien.

SEIERSTALE: En rørt Jonas Gahr Støre (AP) hadde mye positivt å si om Erna Solberg (H) i talen på Arbeiderspartiets valgvake. Video: Dagbladet TV. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Også Ine Eriksen Søreide (H) gjester New York for siste gang som utenriksminister i denne omgang.

- Det er alltid litt vemodig når noe skal skje for foreløpig siste gang. Samtidig er jeg veldig glad for at vi får til en fysisk generalforsamling i år. Det var ikke helt det samme i fjor da alt var digitalt, sier Søreide til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer