Klimatoppmøtet i Glasgow - COP26

Advarer Støre

MDGs Lan Marie Berg er glad for at Jonas Gahr Støre øker klimastøtten til fattige land. Men det er langt fra nok fra et land som har tjent seg søkkrik på olje, er hennes klare melding til statsministeren.

- IKKE NOK: Lan Marie Berg (MDG) er tydelig på at Norge ikke kommer med store nok løfter til klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- IKKE NOK: Lan Marie Berg (MDG) er tydelig på at Norge ikke kommer med store nok løfter til klimatoppmøtet i Glasgow. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

GLASGOW (Dagbladet): - For at Glasgow-toppmøtet skal bli en suksess, trenger verden at flere av de rikeste landene er villige til å gå foran og lede. I stedet står Norge igjen som en klimasinke som bare har kuttet 3,9 prosent av våre utslipp siden 1990, og fortsatt vil ha full fart i oljeletingen, sier stortingsrepresentant Lan Marie Berg (MDG) til Dagbladet.

Søndag gikk startskuddet for klimatoppmøtet i Glasgow, COP26. Da ankom også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) toppmøtet.

Med seg til Skottland har Støre løfte om ekstra millioner i klimatilpasning til verdens fattige land. Mer presist en dobling fram til 2026, da den skal utgjøre 14 milliarder kroner.

Men MDG er blant dem som mener dette er langt fra raust nok av oljenasjonen Norge.

- Desperate

- Støre har varslet en økning i klimabistand, men det er langt fra nok. Behovet for klimabistand fra rike til fattige land er enormt. Som et rikt oljeland, burde Norge gå foran og legge minst 35 milliarder i klimabistand til fattige land.

Hun peker på at klimakrisen er dypt urettferdig og at under dette toppmøtet vil de rike landene som har hovedansvaret for klimakrisen, møte de fattige landene som blir hardest rammet.

- Verdens aller fattigste land er desperate etter at verdens største økonomier leverer enda kraftigere utslippskutt, samtidig som de også sårt trenger penger fra rike land til å tilpasse seg og kutte sine egne utslipp.

KLIMATOPPMØTE: Spanias og Storbritannias statsministre hilser på coronavennlig vis i Glasgow. Dagbladet følger møtet fra den skotske storbyen. Foto: Christopher Furlong/Pool via REUTERS
KLIMATOPPMØTE: Spanias og Storbritannias statsministre hilser på coronavennlig vis i Glasgow. Dagbladet følger møtet fra den skotske storbyen. Foto: Christopher Furlong/Pool via REUTERS Vis mer

Berg mener derfor Norge burde tatt en tydeligere lederrolle ved å øke ambisjonsnivå på egne utslippskutt til så mye som 80 prosent innen 2030, bli med på Danmarks initiativ om å slutte med ytterligere oljeleting, i tillegg til en langt større økning i klimabistanden.

- Én prosent av BNI, rundt 35 milliarder kroner. Det er bare minstemålet av hva som burde forventes av et land som har tjent seg rikt på fossil energi, sier hun.

Blir sentralt

- Det er viktig at det vi gjør blir kopiert av flere land, fordi det vil forbedre hele stemningen på møtet. Det vil fjerne det argumentet fra en del utviklingsland om at de rike har ikke gjort sin del av jobben med å hjelpe dem, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide til Dagbladet om viktigheten bak Norges økning i klimafinansiering.

Også Bellona-leder Frederic Hauge er tydelig på at klimabistand blir svært sentralt for toppmøtet.

- Dersom man skal klare å få noe igjen fra de fattige landene, så må man klare å komme med noen klare forpliktelser til de samme landene i form av pengeoverføringer, sa Hauge til Dagbladet.

Han er imidlertid mer raus enn Berg i omtalen av Støre-regjeringens bidrag.

- Det er en reell og en ærlig sum. Så skal ikke jeg gå inn på inntektene fra gassproduksjonen i Norge for tida, men det er helt klart en viktig sum. Det skulle bare mangle, men det er et godt signal, sier Hauge til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer