Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer Syria og Iran

USAs president George W. Bush sier Syria og Iran vil «holdes ansvarlige» hvis de ikke tar standpunkt mot terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terrorisme er det største hinderet for opprettelse av en palestinsk stat, sa USAs president George W. Bush under pressekonferansen på sin ranch i Texas, i forbindelse med Italias statsminister Silvio Berlusconis besøk.

I forkant av de kommende dagers møter med Palestinas statsminister Mahmoud Abbas og Israels statsminister Ariel Sharon, ber Bush Midtøsten om å støtte «de to statsministrenes bestrebelser på å opprette en demokratisk, palestinsk stat».

Og benytter anledningen til å sparke mot spesifikke land:

- Syria og Iran fortsetter å skjule og hjelpe terrorister. Denne oppførselen er fullstendig uakseptabel, og land som støtter terror vil bli holdt ansvarlige, sier Bush.

Jon B. Altman, direktør for Midtøsten-programmet ved senteret for strategisk og internasjonale studier, mener uttalelsene er nøye timet. For å styre blikkene mot Bush´ velmente planer for Midtøsten - og vekk fra daglige angrep på amerikanske soldater i Irak, og den pågående gransking av Bush-kommisjonenens strategi i forkant av krigen.

I USAs øyne er Syria og Iran potensielle fiender. Blant annet fordi disse angivelig støtter terroristgrupper med israelere som mål. Både Syria og Iran skal blant annet ha supplert den ytterliggående libanesiske gruppa Hizbollah med våpen. Hizbollah har lenge ruvet i toppen på USAs liste over fiender i Midtøsten.

Samtidig er det den siste tiden, senest fra Israel i går - rettet sterke anklager om at Iran gjør alt for å skaffe seg atomvåpen.

Iran avviser alle beskyldninger. Irans utenriksminister Kalmal Kharazi hevder, tvert i mot, at det er USA som huser terrorister i Irak.

- Jeg lurer på om det å fengsle og straffeforfølge terrorister betyr at vi huser dem, sier Kharazi. Og leger syrlig til:

- Hvis det er tilfellet, er Bush kommet frem til en ny definisjon.

Kilder:
Arizona Daily Star
The Guardian
Washington Post
NTB

PEKEFINGER: Bush advarte Syria og Iran mot å ikke ta standpunkt mot terror. Advarselen falt mens USAs president George W. Bush hadde besøk av Italias omstridte statsminister Silvio Berlusconi på sin ranch i Texas. Bush benyttet anledningen til å uttrykke sin store begeistring for Berlusconi som ny EU-sjef, og takke for Italias støtte under krigen mot Irak.
HJERTELIG GJENSYN: Gjensynet mellom USAs president George W. Bush og Italias statsminister Silvio Berlusconi var etter øyensynlig preget av smil, kroppskontakt og lutter glede.