Advarer Taliban: - Ødeleggende kraft

USAs president Joe Biden sto fjellstøtt bak avgjørelsen om å trekke amerikanske tropper ut av Afghanistan - og rettet krass kritikk mot afghanske myndigheter mandag kveld.

WASHINGTON, D.C.: Joe Biden talte om situasjonen i Afghanistan og om uttrekkingen av amerikanske soldater. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har gjort det klart for Taliban: Hvis de angriper våre mannskaper, eller forstyrrer vår operasjon, vil USAs tilstedeværelse være rask, og responsen rask og kraftig. Vi vil forsvare våre folk med ødeleggende kraft, om nødvendig, sa Joe Biden fra talerstolen i Det hvite hus mandag kveld norsk tid.

Mandag kveld hadde USAs president avbrutt ferien på Camp David for å tale til nasjonen om den omstridte amerikanske tilbaketrekningen fra Afghanistan.

Biden har fått sterk kritikk fra flere hold for å ha gjennomført den amerikanske tilbaketrekkingen, som opprinnelig ble avtalt av hans forgjenger.

- Vi dro til Afghanistan for nesten 20 år siden med et klart mål: Å ta dem som angrep 11. september 2001, og sørge for at al-Qaida ikke kunne bruke Afghanistan som en base de kunne angripe oss fra igjen. Det gjorde vi, sier han.

Forsvarer avgjørelse

Han viser til den militære aksjonen som tok livet av bin Laden i 2011.

- Vårt mål i Afghanistan var aldri nasjonsbygging. Det var aldri å skape et samlet, sentralisert demokrati. Vår eneste interesse i Afghanistan er i dag det den alltid har vært: Å forhindre terrorangrep på amerikansk jord, fortsetter han.

Terrortrusselen er i dag spredt over flere kontinenter og land, framholder han – også i land hvor USA ikke har permanent militær tilstedeværelse.

Han understreket at han arvet en avtale Trump hadde framforhandlet med Taliban. Å ikke overholde avtalen ville eskalert konflikten, mener han.

- Jeg står trygt bak avgjørelsen min, sier han.

Kom med innrømmelse

Biden innrømmer også at Talibans overtakelse skjedde raskere enn forventet:

- Jeg har lovet det amerikanske folk at jeg skal være ærlig. Sannheten er at dette skjedde raskere enn vi hadde forventet.

Han viser til at flere afghanske myndighetspersoner har flyktet landet.

- Amerikanske tropper kan ikke, og burde ikke, kjempe en krig – og dø i en krig – som afghanske tropper ikke er villige til å kjempe selv.

- Blankt avvist

Biden forteller om tidligere møter han har hatt med Afghanistans avgåtte president Ashraf Ghani, som flyktet landet søndag idet Taliban inntok hovedstaden Kabul.

- Vi snakket om hvordan Afghanistan må forberede seg på å håndtere borgerkrigene etter at USA har trukket seg ut. Å fjerne korrupsjon blant myndighetene, så de kan fungere for det afghanske folket. Vi snakket om behovet for at afghanske ledere forener seg politisk. De lyktes ikke med noe av det, sier han, og fortsetter:

- Vi ba dem om å forsøke diplomati, om å søke en politisk løsning med Taliban. Dette rådet ble blankt avvist. Ghani insisterte på at afghanske styrker ville kjempe. Åpenbart tok han feil.

Biden spør sine meningsmotstandere retorisk:

- Hvor mange flere amerikanske liv er det verdt? Hvor mange endeløse rekker med gravsteiner på våre nasjonale gravplasser? Jeg er klar i mitt svar: Jeg vil ikke gjenta feilene vi har begått i fortida.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer