TikTok-trend:

Advarer: To døde etter farlig ungdomstrend

Unge mennesker kaster seg ut foran lastebiler. Det har allerede kostet to tenåringer livet.

LIVSFARLIG TREND: Trenden skal gå ut på at ungdom kaster seg ut foran lastebiler i fart, mens de filmer hele stuntet. Målet er å få lastebilen til å stanse. Foto: Tangerang kommune
LIVSFARLIG TREND: Trenden skal gå ut på at ungdom kaster seg ut foran lastebiler i fart, mens de filmer hele stuntet. Målet er å få lastebilen til å stanse. Foto: Tangerang kommune Vis mer
Publisert

En skremmende og livsfarlig trend har fått fotfeste på sosiale medier, ifølge den danske avisa B.T.

I forsøk på å skape oppsiktsvekkende videoinnhold på TikTok, har unge mennesker begynt å hoppe ut foran lastebiler i fart.

Målet skal være å få dem til å stoppe.

To tenåringer døde

Trenden har allerede kostet to tenåringer livet i Indonesia.

Det seineste dødsfallet fant sted fredag 3. juni i år, i den indonesiske byen Tangerang.

Til skrekk og advarsel har kommunen delt en grusom video på Twitter som viser hvordan dødsfallet skjedde.

- Denne videoen viser at de uforsvarlige handlingene til tenåringer som forsøker å stoppe en lastebil har forårsaket et dødsfall, skriver de.

I videoklippet ser man tre unge gutter som hopper rett ut foran en lastebil i høy fart, midt i ettermiddagstrafikken.

Lastebilen har ikke nubbesjanse til å stoppe i tide.

Døde på vei til sykehuset

To av guttene rekker å løpe unna, men den siste er ikke like heldig.

Videoen skal ifølge den indonesiske avisa Sindo News har blitt filmet av en venn av tenåringene, og hensikten skal ha vært å skape innhold til sosiale medier.

- Planen var å blokkere lastebilen, men så skjedde det en trafikkulykke i stedet, sier pressekontakt hos politiet i Tangerang, Abdul Jana, til avisa.

18-åringen døde på vei til sykehuset, melder Sindo News. Sjåføren av lastebilen blir nå avhørt som et vitne i saken.

Det tragiske dødsfallet er ikke en isolert hendelse. To dager tidligere skal to 14-åringer ha løpt ut foran en lastebil i millionbyen Bandung, ifølge Sindo News.

- En 14 åring ble truffet av en lastebil og dratt etter bilen opptil 50 meter, bare fordi han var desperat etter å lage videoinnhold, skriver avisa.

Gutten ble rammet av kraniebrudd og knuste tennene sine.

14 mindreårige arrestert

Fredag 1. april ble en 14 år gammel gutt påkjørt og drept idet han forsøkte å stoppe en lastebil i byen Sukabumi i provinsen Vest-Java.

INDONESIA: Uryan Riana filmet at det regna på bare en bil i Indonesia. Video: Uryan Riana/ItemFix. Ekspert: Eldbjørg D. Moxnes. Reporter: Marthe Tveter Gjønnes. Vis mer

Trenden med å kaste seg ut foran lastebiler for å prøve å få dem til å stoppe, skal den siste tida ha spredt seg blant unge i Indonesia.

Nå har politiet i Tangerang tatt grep. Hittil skal flere mindreårige ha blitt arrestert, mistenkt for å ha forsøkt å hindre en lastebil i fart.

- I går ble 14 mindreårige arrestert, mistenkt for å ha villet blokkere en lastebil, sier Jana til Sindo News.

De arresterte ungdommene skal ha fått klar beskjed om at handlingene deres setter både egne og andres liv i fare.

Det er ikke første gang at livsfarlige trender på sosiale medier har ført til dødsfall. I april gikk sheriffen i byen Day i Wisconsin ut med en advarsel etter at en mann og en kvinne døde som følge av elektrisk sjokk.

- Jeg begynte å brenne

Paret skal ha holdt på med fraktalbrenning, en spesiell type trebrenning med høyspent elektrisitet som er svært populær på TikTok.

I 2020 var det en annen, farlig trend som spredte seg på TikTok, med det illevarslende navnet «Fire Challenge» (brann-utfordringen).

Ifølge People magazine gikk denne ut på at ungdom dynket ulike gjenstander i brennbare væsker og satte fyr på dem.

DØDELIG: Minst 33 personer skal ha mistet livet etter å ha gjort denne Tiktok-trenden. Video: Tiktok / Reporter: Anabelle Bruun Vis mer

Den da elleve år gamle gutten Nick Howell bestemte seg for å prøve.

- Jeg helte litt sprit på betonggulvet, satte fyr på det og slukket det. Men jeg tror flaska tok fyr og den eksploderte. Jeg begynte å brenne, forteller han til People.

Advarer andre barn

Gutten, som fikk brannskader på 35 prosent av kroppen sin, har nå en advarsel til andre barn:

- Dere bør ikke prøve alt dere ser på sosiale medier!

I 2020 gikk den såkalte Benadryl-utfordringen viralt. Den gikk ut på å ta så mye av allergimedisinen Benadryl at man begynte å hallusinere.

Trenden kostet 15-årige Chloe Phillips fra USA livet, da hun døde av hjertestopp, ifølge danske B.T.

En annen trend ved navn «Blackout»-utfordringen gikk ut på å holde pusten til man besvimte. Trenden førte til at 12 år gamle Joshua Haileyesus ble liggende 19 dager i respirator, før han ble erklært død.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer