Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg

Advarer Trump

Nato-sjef Jens Stoltenberg kommer med en klar advarsel til USAs president, Donald Trump, om at militærbruk må være «siste utvei».

ADVARSEL: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer USAs president, Donald Trump, om at terskelen for å bruke militærmakt mot egen befolkning må være svært høy. Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo
ADVARSEL: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer USAs president, Donald Trump, om at terskelen for å bruke militærmakt mot egen befolkning må være svært høy. Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): Trump har mange ganger hevdet at Stoltenberg er hans «største fan» fordi Trump har fått medlemslandene i Nato til å trappe opp forsvarsbudsjettene sine.

Med opptøyene i USA og Trumps trusler om å ta i bruk militæret mot sin egen befolkning, kommer den tidligere statsministeren med en tydelig advarsel.

TRUMP I INTERVJU: President Donald Trump snakket om krisen i USA etter hendelsen med George Floyd. Video: NEWSMAX via NTB Scanpix Vis mer

- Ytringsfriheten, retten til fredelige demonstrasjoner, er en grunnleggende del av våre åpne, demokratiske samfunn. Når det kommer til bruk av militæret, er det forskjellig lovgivning i Nato-landene, men alle Nato-landene har alltid vurdert bruken av militært personell det som en siste utveien, sier Stoltenberg i et intervju med Sky News.

«Ekkel» og «forvirret»

Dette er et klart signal om at Stoltenberg er på linje med Trumps egen forsvarsminister, Mark Esper, som tidligere denne uka gjorde det klart at han ikke var enig med Trump i at situasjonen krevde at militære styrker ble satt inn mot USAs egen befolkning. Det samme har Trump fått høre fra en rekke andre militære ledere i USA.

Tidligere forsvarsminister James Mattis anklaget Trump for å bedrive «umodent lederskap» og forsøke å splitte USA. Seinere beskrev Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, presidenten som «ekkel» og «forvirret».

- Det er et grunnleggende tema som må bestemmes av amerikanske institusjoner, men over hele Nato har det alltid vært en veldig høy terskel for å bruke militærmakt i ditt eget land, sier Stoltenberg til TV-kanalen.

Vanligvis er han svært diplomatisk og forsiktig med å kritisere Trump. Denne gangen er han mer tydelig.

- Voldsomt inntrykk

I et intervju med Dagens Næringsliv forteller Stoltenberg at det har gjort et dypt inntrykk på ham å se reaksjonene etter at afroamerikanske George Floyd ble drept da fire politimenn forsøkte å pågripe ham i Minneapolis.

– Det gjør voldsomt inntrykk på meg og på mennesker over hele verden. Ikke minst her i Nato der mange kommer fra, og har tilknytning til, USA. Måten han døde på, var sjokkartet og vondt å se, sier Stoltenberg til avisa.

Han understreker at det ytringsfriheten er helt grunnleggende i et demokrati.

- Det å demonstrere og gi uttrykk for sine meninger er en del av demokratiet og må vernes om. Rasisme er i strid med grunnleggende rettigheter alle mennesker har. Nato bygger på verdier som individuell frihet, demokrati og rettssikkerhet. Det er viktig at amerikanerne sørger for at de som var ansvarlige, blir holdt ansvarlig, og at det er en ryddig og ordentlig rettsprosess, sier Stoltenberg.

NATO 70 ÅR: Jens Stoltenberg møtte Dagbladet etter talen i Kongressen. Video: Vegard Kvaale Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!