Jens Stoltenberg

Advarer Trump

Nato-sjef Jens Stoltenberg kommer med en klar advarsel til USAs president, Donald Trump, om at militærbruk må være «siste utvei».

ADVARSEL: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer USAs president, Donald Trump, om at terskelen for å bruke militærmakt mot egen befolkning må være svært høy. Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo
ADVARSEL: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, advarer USAs president, Donald Trump, om at terskelen for å bruke militærmakt mot egen befolkning må være svært høy. Foto: REUTERS/Yves Herman/File Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Trump har mange ganger hevdet at Stoltenberg er hans «største fan» fordi Trump har fått medlemslandene i Nato til å trappe opp forsvarsbudsjettene sine.

Med opptøyene i USA og Trumps trusler om å ta i bruk militæret mot sin egen befolkning, kommer den tidligere statsministeren med en tydelig advarsel.

- Ytringsfriheten, retten til fredelige demonstrasjoner, er en grunnleggende del av våre åpne, demokratiske samfunn. Når det kommer til bruk av militæret, er det forskjellig lovgivning i Nato-landene, men alle Nato-landene har alltid vurdert bruken av militært personell det som en siste utveien, sier Stoltenberg i et intervju med Sky News.

«Ekkel» og «forvirret»

Dette er et klart signal om at Stoltenberg er på linje med Trumps egen forsvarsminister, Mark Esper, som tidligere denne uka gjorde det klart at han ikke var enig med Trump i at situasjonen krevde at militære styrker ble satt inn mot USAs egen befolkning. Det samme har Trump fått høre fra en rekke andre militære ledere i USA.

Tidligere forsvarsminister James Mattis anklaget Trump for å bedrive «umodent lederskap» og forsøke å splitte USA. Seinere beskrev Trumps tidligere stabssjef, John Kelly, presidenten som «ekkel» og «forvirret».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer