Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Advarer unge nordmenn mot Syria-oppdrag

Forstander Basim Ghozlan advarer norske ungdommer mot å dra til Syria. Og særlig mot terrorgruppa ISIL.

TERRORGRUPPE: Medlemmer av Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) i byen Raqqa i Syria. Gruppa er så ekstrem at al-Qaida har tatt avstand fra den. Foto: AP / NTB scanpix
TERRORGRUPPE: Medlemmer av Islamic State of Iraq and the Levant (ISIL) i byen Raqqa i Syria. Gruppa er så ekstrem at al-Qaida har tatt avstand fra den. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet kunne i dag avsløre at en 22 år gamle norske statsborger av pakistansk opprinnelse er siktet for terrorhandlinger begått i Syria.

Ifølge Dagbladets opplysninger kan det nå være så mange som 70 nordmenn i Syria.

- Det er all grunn til å advarer folk mot å dra til dit. Syria trenger ikke krigere, de trenger humanitær hjelp, sier Basim Ghozlan, forstander for Det islamske forbundet.

- Vi ønsker ikke at noen skal dra dit i det hele tatt. Og utlendinger kan gjøre mer skade enn nytte, sier Ghozlan.

- Utnytter uvitenhet PST knytter den 22 år gamle nordmannen til Jabat al Nusra og/eller Islamsk stat i Irak og Levant (ISIL). Begge er oppført på FNs liste over terrororganisasjoner. ISIL er regnet som en av de mest ytterliggående islamistiske terrorgruppene som opererer i Syria. Ifølge Ghozlan er ISIL kjent for å utnytte unge utlendinger i sin kamp.

- De som reiser ned er ofte unge, uerfarne og utvitende. ISIL er en av flere grupper som utnytter de utenlandske krigernes uvitenhet. Det er også ting som viser at gruppa er infiltrert av folk fra regimet i Syria. Det er flere som ser på dem som regimets forlengede arm, sier Ghozlan, som understreker at han bare kjenner saken om den 22 år gamle nordmannen fra dagens mediaomtale.

FORSTANDER: Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbund. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet
FORSTANDER: Basim Ghozlan, forstander i Det Islamske Forbund. Foto: Jacques Hvistendahl/Dagbladet Vis mer

ISIL er kjent for å være blant gruppene som i størst grad godtar utenlendinger.

- Det kan være folk som vil gjøre gode gjerninger og drar ned, men som havner i feil grupperinger og blir lurt, sier Ghozlan.

al-Qaida-avstand Begge gruppene den norske 22-åringen skal ha vært aktiv i, har lenge vært antatt tilknyttet det internasjonale terrornettverket al-Qaida. Men i februar gikk al-Qaida ut og sa at ISIL ikke lenger har noe med terrornettverket å gjøre.

- Vi har ikke et organisasjonssamarbeid med dem og er ikke ansvarlig for deres handlinger, het det i uttalelsen fra al-Qaida-leder Ayman al-Zawahiri, som ble postet på flere islamistnettsteder.

Al-Qaida kritiserte ISIL sine metoder i Syria og det faktum at de har kjempet mot andre islamistgrupper, deriblant al Nusra, som står nær al-Qaida.

Hele Norges coronakart