Anabole steroider:

Advarer unge

Tim Enersen (35) har vært en av verdens sterkeste menn. I dag blir han kontaktet av flere hundre barn ned i 13-årsalderen som ønsker å starte med anabole steroider, eller allerede sliter med bivirkninger.

VIL HJELPE: Tim Enersen kontakter selv skoler for å dele kunnskap om faren ved anabole steroider. Noe han selv manglet. Foto: Privat
VIL HJELPE: Tim Enersen kontakter selv skoler for å dele kunnskap om faren ved anabole steroider. Noe han selv manglet. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg mottar meldinger fra bekymrede foreldre som finner astmamedisiner for hester i døtrenes nattbordskuff. Disse har en slankende effekt, men er livsfarlig, sier Tim Enersen til Dagbladet.

Han får også meldinger om 13 år gamle gutter som vil starte med steroider som en hurtigløsning, forteller han.

Selv har Enersen brukt steroider i mange år, og kjenner til medaljens bakside. Nå vil han advare andre.

Han begynte så smått med steroider i 2011, da han var 24 år. I 2013 ble steroider ulovlig i Norge, men Enersen forteller at han brukte det regelmessig fram til 2017.

- Det var mye fokus på kropp da jeg var yngre, og jeg har alltid vært fascinert av folk med muskler og styrke, sier han.

VILLE BLI ENDA STØRRE: Enersen begynte å sammenligne seg med de største på gymmen, da så han ingen annen utvei. Foto: Privat
VILLE BLI ENDA STØRRE: Enersen begynte å sammenligne seg med de største på gymmen, da så han ingen annen utvei. Foto: Privat Vis mer

Var alltid sterk

Enersen var alltid den sterkeste gjennom barnehage- og skoleåra, selv om han var ganske tynn. Trening har alltid vært en hobby. Det var styrke som var målet, aldri en sixpack, hevder han.

- Jeg var veldig sterk før jeg begynte på steroider, mye sterkere enn de fleste på min alder, forteller Enersen.

Han sier han var klar over at mange følte på et kroppspress, men det eneste presset han selv følte var sitt eget.

ANDREPLASS: Enersen fikk andreplass i verdens sterkeste mann 2015, under 90 kilo. Foto: Privat
ANDREPLASS: Enersen fikk andreplass i verdens sterkeste mann 2015, under 90 kilo. Foto: Privat Vis mer

Men Enersen begynte etter hvert å sammenlikne seg med de største gutta på gymmen — de som, ifølge ham, proppet i seg steroider.

- Jeg ville bli Norges sterkeste, og da måtte jeg på nivå med de store gutta, forteller han.

Ønsket ble så sterkt, at Enersen begynte på anabole steroider.

Han ble raskt større og sterkere da han begynte på steroider, og forteller at han opplevde dette motiverende, og derfor begynte å konkurrere.

- Jeg ble fort en av de sterkeste i Norge. To år etter at jeg begynte å konkurrere vant jeg andreplass i Europas sterkeste. Deretter andreplass i Verdens sterkeste 2015, forteller Enersen.

FØLTE PRESS: Økt steroidedosering førte til økt oppmerksomet. Folk ble vandt til hans store muskler. For å imponere på nytt følte Enersen at han måtte doble doseringen. Foto: Privat
FØLTE PRESS: Økt steroidedosering førte til økt oppmerksomet. Folk ble vandt til hans store muskler. For å imponere på nytt følte Enersen at han måtte doble doseringen. Foto: Privat Vis mer

Ble deprimert

Enersen var derimot ikke klar over hvor voldsomme bivirkninger steroidene kom til å ha på kroppen hans. Etter hvert begynte han å slite psykisk.

- Jeg skjønte at noe var galt da jeg fikk angst av å bare gå på butikken. Det var helt grusomt, forteller han.

Enersen tenkte flere ganger at han ville legge opp, men følte på et press til å fortsette.

- Jeg var på TV og i media nesten hver uke, så det var mye oppmerksomhet rundt meg. Da jeg prøvde å slutte for første gang var det flere som trodde jeg hadde blitt syk, siden jeg hadde gått ned så mye i vekt. Det var jo ingen som forventet at jeg skulle bli «tynn», så jeg følte at jeg måtte fortsette, forteller Enersen.

SLUTTET: Enersen sleit mest med psykiske bivirkninger av steroider, det var først ved en seneavrivelse han merket de kroppslige og bestemte seg for å slutte. Foto: Privat
SLUTTET: Enersen sleit mest med psykiske bivirkninger av steroider, det var først ved en seneavrivelse han merket de kroppslige og bestemte seg for å slutte. Foto: Privat Vis mer

Etter et nytt år med steroidebruk ble Enersen skadet, og var nødt til å slutte.

Rett før jul la Enersen, eller @sterketim som han kaller seg på sosiale medier, ut en TikTok til sine nærmest 100 000 følgere. Dette har også blitt omtalt i Smaalenenes Avis.

I videoen åpner han opp om sitt misbruk av anabole steroider, og konsekvensene det medførte.

Responsen har vært enorm.

Kan ikke hjelpe alle

- Jeg får flere hundre meldinger daglig av barn ned i 13-årsalderen, og har ikke mulighet til å svare på en brøkdel engang. De ønsker alt fra tips om steroider, til hjelp med å komme seg vekk fra det, forteller Enersen.

I dag jobber Enersen på spreng for å svare på så mange meldinger som mulig. Men han sier han absolutt ikke har kapasitet til å fortsette slik.

- Når jeg først skal hjelpe noen, vil jeg gjøre det ordentlig. Jeg har ikke mulighet til å svare flere hundre barn som sliter, selv om jeg har veldig lyst, forteller Enersen.

Kroppspress

Morten Heierdal er fagrådgiver hos Antidoping Norge. Han holder foredrag på skoler om kroppspress og doping, og snakker daglig med unge som sliter.

- Hvorfor noen begynner eller vil begynne på steroider, har ofte en veldig sammensatt forklaring. Men faktorer som miljø, mobbing eller dårlig selvfølelse er noe vi ser ofte, forteller Heierdal.

ADVARER: Heierdal advarer mot å normalisere bruken av doping. Han forteller at hvis man tror det er normalt, vil veien dit selv virke kortere. Foto: Privat
ADVARER: Heierdal advarer mot å normalisere bruken av doping. Han forteller at hvis man tror det er normalt, vil veien dit selv virke kortere. Foto: Privat Vis mer

Han påpeker at sosiale medier gir en falsk virkelighetsoppfatning, og at retusjerte bilder, riktige vinkler og lys, kan gi unge urealistiske idealer.

Får å nå disse urealistiske idealene, kan steroider virke som en «quick fix».

- Alle blir utsatt for en form for kroppspress, men spesielt de som ikke er kildekritiske til det de ser på nettet. Mangel på en mestringsarena er også noe vi ser kan føre til et misnøye med seg selv, som kan føre dem inn i dopingverden, forteller Heierdal.

FOREDRAGSHOLDER: Morten Heierdal reiser rundt på skoler for å snakke om kroppspress og doping, siden mange ikke har nok kunnskap om dette temaet. Foto: Privat
FOREDRAGSHOLDER: Morten Heierdal reiser rundt på skoler for å snakke om kroppspress og doping, siden mange ikke har nok kunnskap om dette temaet. Foto: Privat Vis mer

Konsekvensene av dopingen kan bli alvorlig.

- Selv om bivirkningene er individuelle, er det noen fellestrekk vi ser hos mange: Alvorlige psykiske utfordringer, som depresjon og avhengighet, og kroppslige bivirkninger som muskelavrivninger, ryggproblemer og hjerte- og karsykdommer, forteller Heierdal.

Sterk oppfordring

Nå advarer tidligere boler Tim Enersen alle unge, og oppfordrer sterkt til å ikke benytte seg av anabole steroider.

- Alle snakker om effekten av steroider, nå er det på tide å belyse alle bivirkningene. Kompiser av meg har vært nær døden på grunn av steroidebruk, og jeg vet om flere som har fått hjerneblødninger, forteller Enersen.

Enersen påpeker at en fellesnevner blant alle som kontakter han er den manglende kunnskapen.

- Det eneste positive med steroider er at du kan bli en T-skjortestørrelse større. De negative sidene kunne jeg skrevet flere sider om, forteller Enersen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer