Advarer USA: - Ingen vei tilbake

Senatet foreslår å erklære Russland som en terroriststat. Det skaper sterke reaksjoner hos russerne.

MOSKVA: I et intervju med det russiske, statskontrollerte nyhetsbyrået Tass, advarer det russiske utenriksdepartementet USA om konsekvenser av lovforslag. Her fra Moskva 8. august, plakat av den amerikanske presidenten med teksten «Bestefar er savnet». Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / NTB
MOSKVA: I et intervju med det russiske, statskontrollerte nyhetsbyrået Tass, advarer det russiske utenriksdepartementet USA om konsekvenser av lovforslag. Her fra Moskva 8. august, plakat av den amerikanske presidenten med teksten «Bestefar er savnet». Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Hvis dette blir vedtatt, krysser Washington en grense. Da finnes det ingen vei tilbake, sier Alexander Darchiev, leder for Nord-Amerika-divisjonen i det russiske utenriksdepartementet.

Han påpeker at det kan føre til alvorlig skade på den gjensidige diplomatiske relasjonen mellom landene, og til og med en total ødeleggelse.

- Amerikanerne har blitt advart, sier han.

Det sier han i et intervju med det russiske, statskontrollerte nyhetsbyrået Tass.

- Mye vanskeligere

Senatet vedtok en såkalt ikke-bindende resolusjon 27. juli - et uttrykt ønske om å føre Russland på lista over land USA anser som terroriststater. Land som står på lista i dag er Cuba, Syria, Nord-Korea og Iran.

Nå ligger forslaget på et bord i Representantenes hus. Om, og eventuelt når, det vil bli tatt opp til avstemming, vet man lite om.

USA-ekspert og rådgiver i Civita, Eirik Løkke, mener at det vil være både fordeler og ulemper med å legge til Russland på lista. Verken USAs utenriksminister Antony Blinken eller president Joe Biden har tatt et tydelig standpunkt i saken.

- Årsaken til at Blinken og Biden-administrasjonen er skeptiske, er at det vil påvirke relasjonen man har til Russland. Fleksibiliteten når det kommer til å forhandle og håndtere Russland, vil bli mye vanskeligere.

- Enhver president er opptatt av muligheten til å utvikle sin egen politikk i møte med hvilken som helst stat, legger han til.

EKSTRAORDINÆRT: Rådgiver i Civita, Eirik Løkke, kaller spionasje-etterforskningen av Trump for ekstraordinær. Video: Dagbladet TV. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Den amerikanske kongresslederen Nancy Pelosi er positiv til forslaget, og har tidligere sagt at kongressen vil overkjøre administrasjonen om ikke Biden vedtar lovforslaget.

- Det vil se dårlig ut foran neste presidentvalg om det blir en splittelse der, påpeker Løkke.

- Intense forhandlinger

Biden har foreløpig ikke uttalt seg om forslaget, noe Løkke begrunner med at den amerikanske presidenten ser ulemper ved å vedta forslaget.

- Man kan like det Russland gjør eller ikke, men man må uansett forholde seg til dem. Man må ha en politikk. Biden vil selv ha mulighetene til å utforme den. En sånn lov vil begrense det, sier han.

Flere politikere, derav både republikanere og demokrater, er positive til forslaget.

- Senatet og underhuset må vedta forslaget, men man er ikke sikker på hva som skjer. Det foregår nok intense forhandlinger på bakrommet, tror Løkke.

- Russerne advarer, og sier at det kan ødelegge de diplomatiske relasjonene mellom landene. Hvordan påvirker det?

- Det sier russerne alltid. Enten det er snakk om Norge, Danmark eller USA. Men det vil være et signifikant, nesten drastisk, steg å plassere Russland på den lista, svarer han.

- Gjør uansett mye

Biden har tidligere vært hard i retorikken når det kommer til Putin, og har blant annet kalt ham for en krigsforbryter. Det er mer retorikk, ifølge Løkke.

- Å plassere noen på den lista gir formelle lovbegrensninger. Biden har gjort veldig mye når det kommer til krigen i Ukraina, mange av sanksjonene har uansett mye av de samme konsekvensene. Det er ikke sånn at Biden-administrasjonen ikke gjør noe.

I intervju med Tass sier Alexander Darchiev at amerikanerne i økende grad blir en del av konflikten som følge av støtten til Ukraina.

- Den beste løsningen for Washington, for å unngå et ydmykende nederlag som vi så i Afghanistan, vil være å tvinge Zelenskyyj til å stanse motstanden og gå tilbake til forhandlingsbordet før det er for seint, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer