KUNSTIG ØY: Dette bildet viser hvordan kinesiske mudderprammer pumper opp store mengder sand og bygger en kunstig øy over korallrevet Mischief Reef i Sør-Kinahavet. Foto: Center for Strategic and International Studies / Digital Globe
KUNSTIG ØY: Dette bildet viser hvordan kinesiske mudderprammer pumper opp store mengder sand og bygger en kunstig øy over korallrevet Mischief Reef i Sør-Kinahavet. Foto: Center for Strategic and International Studies / Digital GlobeVis mer

Advarer USA mot å blande seg i øybygging: «Da vil en krig med Kina være uunngåelig»

Statskontrollerte medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statlig kontrollerte kinesiske medier har sent enda en krass advarsel til USA i forbindelse med det stadig mer anstrengte forholdet i Sørkinahavet.

«En krig mellom Kina og USA i Sørkinahavet er uunngåelig - og intensiteten i disse trefningene vil være høyere enn det folk vanligvis forstår som friksjon. Vi vil ikke ha en militær konflikt med USA, men om den kommer er det noe vi vil akseptere».

Offisiell advarsel Det er den statskontrollerte kinesiske avisa Global Times som skriver dette i den kinesiske delen av publikasjonen. Slike kommentarer er ikke offisielle meldinger fra myndighetene, men det tolkes ofte slik at de reflekterer myndighetens synspunkter.

Kommentaren kommer samme dag som Kina sender en offisiell advarsel til amerikanerne om at de må slutte å sende spionflyene sine over området for å sikre seg bilder. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

- Vi ber USA om å rette opp sin feil, forholde seg rasjonelle og stoppe med alle uansvarlige handlinger. Det å ha friheten til å navigere og fly over betyr ikke på noen måte at andre lands krigsskip eller militære fly kan ignorere Kinas suverenitet, heter det i meldingen fra Hua Chunying, en talskvinne for det kinesiske utenriksministeriet.

Beskytter sine interesser Den amerikanske utenriksministeren John Kerry var på besøk i Beijing tidligere i mai, og spurte da om ikke Kina ville være villige til å gjøre sitt for å gjøre situasjonen mindre anstrengt.

Hans kinesiske motpart Wang Yi var derimot tindrende klar på at Kinas besluttsomhet når det kom til å beskytte sine teritorielle og økonomiske interesser var «hard som stein». Det skriver International Business Times.

Global Times siterer også en kinesisk ekspert på området på at «USA må godta at Kina har blitt en maritim stormakt».

Ekspansjon Bakgrunnen for det stadig kaldere klimaet mellom de to økonomiske supermaktene er Kinas ekspansjon i Sørkinahavet - en ekspansjon USA gjentatte ganger har belyst ved hjelp av overvåkningsdroner og satelittbilder.

I april kom det et nytt sett bilder som viste hvordan Kina de siste månedene hadde bygget seg opp i det omstridte området rundt korallrevet Mischief Reef, som Filippinene anser som del av sin økonomiske sone.

Bildene ble analysert av Washington-baserte Center for Strategic and International Studies (CSIS), og viser angivelig flere mudderprammer i aksjon i området, 21,6 mil vest for Filippinene.

På overvåkingsbilder fra oktober i fjor, som nyhetsbyrået Reuters har tilgang til, var det til sammenlikning ingen tegn på slik aktivitet.