Advarer USA mot å gå til krig

James Earl Carter jr. (78) advarte USA mot å gå til krig mot Irak da han mottok fredsprisen i dag. - Krig forebygger ikke krig, sa Carter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var en tydelig glad amerikansk eks-president som mottok medalje og diplom fra Nobelkomiteens leder Gunnar Berge.

Carter er den 110. mottaker av Nobels fredspris. Han fikk prisen for sitt engasjement for å finne fredelige løsninger på internasjonale konflikter, og sin mangeårige innsats for demokratisering og menneskerettigheter og for økonomisk og sosial utvikling.

Advarte mot krig

Carter har ved flere anledninger kommet med kritikk av president George W. Bush. I forrige måned brukte han betegnelsen «arrogant» om USAs utenrikspolitikk, og han har gjentatte ganger ytret sin motstand mot å angripe Irak uten mandat fra FN.

I sin Nobel-tale rettet Carter en innstendig advarsel mot å gå til krig for å forebygge krig.

- Hvis mektige land skulle benytte seg av prinsippet om forebyggende krig, kan de komme til å gå foran med et eksempel som vil få katastrofale følger, sa han under prisseremonien i Oslo Rådhus tirsdag.

- Hvis vi aksepterer ideen om at FN er den beste veien å gå for å bevare freden, da må også de veloverveide beslutningene fra FNs sikkerhetsråd håndheves. Altfor ofte har alternativet vist seg å være ukontrollerbar vold og stadig økende sfærer av fiendtlighet, fortsatte Carter.

Indirekte advarsel

Eks-presidenten valgte med dette en indirekte måte å markere sin advarsel mot et såkalt forebyggende amerikansk angrep mot Irak, på siden av FN-systemet. Han understreket også at «verden insisterer på» at Irak må følge Sikkerhetsrådets beslutning om våpeninspeksjon og eliminering av alle masseødeleggelsesvåpen.

Han uttalte at det er nødvendig å korrigere urettferdigheten ved økonomiske sanksjoner som settes i verk for å ramme korrupte ledere, men som altfor ofte rammer dem som lider under disse lederne.

Gunnar Berge sa i sin tale at Jimmy Carter er USAs mest betydningsfulle ekspresident noensinne. Selv trakk Carter fram en annen av fredsprisvinnerne fra USA som lysende eksempel på en stor leder.

- Nobelprisen forsterket på en gjennomgripende måte den inspirerende globale innflytelsen til Martin Luther King jr., den største lederen mitt fedreland noen gang har fostret. Min egen politiske karriere ville neppe strukket seg lenger enn delstaten Georgia uten endringene som borgerrettsbevegelsen fikk gjennomført, sa han.

- Fremtiden er i barnas hender

- Fremtiden er i barnas hender. Det kan gi oss en bedre verden, sa Carter, da han i formiddag møtte 1.000 norske barn på Rådhusplassen i Oslo.

Han røpet at han kom til å nevne barna og deres verden to ganger i sin nobeltale senere på dagen.

- Jeg har besøkt Norge tidligere, på selveste 17. mai. På denne nasjonaldagen var det ikke våpen og tanks som markerte dagen, men tusenvis av glade barn som marsjerte for fred.

Det lover godt, mente prisvinneren. Og det er nødvendig - for hver soldat som blir drept i krig, dør ni barn og deres foreldre.

Den aldrende prisvinneren er ikke bare populær blant barna i Oslo, også værgudene var på hans side. Solen valgte å bryte igjennom akkurat da Carter med kona Rosalynn og statsminister Kjell Magne Bondevik kom ut i kulda på Rådhusets sjøside.

(NTB)

<B>ADVARER MOT KRIG: Fredsprisvinner Jimmy Carter.