Advarer USA mot tortur

Etter drapene på to afghanske fanger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistans president Hamid Karzai advarer amerikanerne mot å mishandle afghanske fanger. Han krever at amerikanske myndigheter skal ta dem som står bak, slik at det statueres et eksempel.

Advarselen er uvanlig tydelig og ble fremført i forkant av et fire dager langt statsbesøk i USA. Besøket begynner i dag. Bakgrunnen for at Karzai har fått nok, er en avisartikkel om mishandling av fanger i en amerikansk militærbase, skriver AP.

Banket taxisjåfør til døde

Flere amerikanske soldater er allerede dømt for fangemishandling i det irakiske fengselet Abu Ghraib. I går skrev New York Times om to afghanske fanger som døde på den amerikanske Bagram-basen nord for Kabul i desember 2002.

Den ene av de døde var en 22 år gammel taxisjåfør, Dilawar, som ble hengt fra taket i armene og slått løs på over flere dager. De fleste som deltok i avhørene, skal ha trodd at taxisjåføren var uskyldig og at han bare kjørte forbi basen på feil tidspunkt.

Hæren har selv gransket dødsfallene og levert en kriminalrapport på 2000 sider. Det er denne rapporten New York Times har fått tak i.

- Dette har sjokkert meg fullstendig. Vi fordømmer dette. Vi vil at den amerikanske regjeringen skal gjøre alt for å fjerne slike folk fra de amerikanske styrkene. Definitivt. Jeg vil se på dette når jeg er i USA, sa en svært oppbrakt Karzai til journalistene i Kabul før han satte seg på flyet.

Han la til at gjerningsmennene ikke er representative for alle amerikanere.

Advarer USA mot tortur

- Det amerikanske folket er svært vennlig. Det er to eller tre som er onde, og slike personer finnes i enhver hær i ethvert samfunn, inkludert Afghanistan.

Urolig Bush

Ifølge avisa ble mishandlingen utført av dårlig trente soldater som var innblandet i gjentatte tilfeller av mishandling. Noen ganger fant mishandlingen sted i avhør for å få fangene til å snakke.

Amerikanske myndigheter sier at soldatene skal ha høy moralsk standard og at ingen fanger skal bli dårlig behandlet. Det hvite hus sier at president Bush er urolig over det han har lest og ønsker å komme til bunns i saken.

Syv personer etterforskes etter de to dødsfallene, og 28 risikerer tiltale i saken. Forsvaret har offisielt bekreftet saken, og dødsfallene omtales som drap.

Flere afghanere har dødd i amerikansk varetekt. Åtte dødsfall er etterforsket.

Vil ha kontroll

Karzai krever dessuten at afghanerne selv skal få større innflytelse over de amerikanske operasjonene i Afghanistan. Blant annet vil han ha slutt på at amerikanerne går inn i afghanske hjem og leter etter folk uten at landets egne myndigheter er orientert.

- Ingen operasjoner på afghansk grunn bør gjennomføres uten at afghanske myndigheter blir konsultert, sier han.