Advarer WHO mot luftsmitte

239 forskere advarer WHO om at luftsmitte spiller en større rolle i spredningen av coronaviruset enn tidligere antatt. Smitteekspert Jörn Klein ber norske helsemyndigheter vurdere allmenn bruk av munnbind.

ADVARER: 239 forskere advarer WHO om luftsmittens betydning i spredningen av coronaviruset. Her fra utelivet i Oslo. Video/foto: CNN / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I et åpent brev advarer over 200 forskere Verdens helseorganisasjon (WHO) om coronavirusets smittsomhet via luft. Dette til tross for at WHO, i likhet med Folkehelseinstituttet (FHI), mener at det ikke er grunn til å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for Covid-19.

I løpet av helga har både New York Times og Washington Post meldt at forskerne mener at coronaviruset smitter via mindre mengder viruspartikler enn tidligere antatt, og at luftsmitte dermed utgjør en større risiko.

WHO undersøker

- Den siste tida har det kommet mange nye studier som bekrefter at Covid-19 er mer smittsomt via luft enn tidligere antatt. Det er en overvekt av smitte innendørs, som tyder på at aerosoler spiller en rolle i spredningen av coronaviruset, sier Jörn Klein til Dagbladet. Han er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Brevet er signert 239 forskere fra 32 land, og er blitt publisert i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases under tittelen «It is Time to Address Airborne Transmission of Covid-19».

Overfor Reuters bekrefter WHO-talsmann Tarik Jasarevic at de er blitt gjort oppmerksomme på brevet, og vil undersøke innholdet sammen med sine eksperter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer