Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut
ADVARER: 239 forskere advarer WHO om luftsmittens betydning i spredningen av coronaviruset. Her fra utelivet i Oslo. Video/foto: CNN / NTB Scanpix / Dagbladet TV Vis mer

Advarer WHO mot luftsmitte

239 forskere advarer WHO om at luftsmitte spiller en større rolle i spredningen av coronaviruset enn tidligere antatt. Smitteekspert Jörn Klein ber norske helsemyndigheter vurdere allmenn bruk av munnbind.

I et åpent brev advarer over 200 forskere Verdens helseorganisasjon (WHO) om coronavirusets smittsomhet via luft. Dette til tross for at WHO, i likhet med Folkehelseinstituttet (FHI), mener at det ikke er grunn til å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for Covid-19.

I løpet av helga har både New York Times og Washington Post meldt at forskerne mener at coronaviruset smitter via mindre mengder viruspartikler enn tidligere antatt, og at luftsmitte dermed utgjør en større risiko.

WHO undersøker

- Den siste tida har det kommet mange nye studier som bekrefter at Covid-19 er mer smittsomt via luft enn tidligere antatt. Det er en overvekt av smitte innendørs, som tyder på at aerosoler spiller en rolle i spredningen av coronaviruset, sier Jörn Klein til Dagbladet. Han er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge.

Brevet er signert 239 forskere fra 32 land, og er blitt publisert i tidsskriftet Clinical Infectious Diseases under tittelen «It is Time to Address Airborne Transmission of Covid-19».

Overfor Reuters bekrefter WHO-talsmann Tarik Jasarevic at de er blitt gjort oppmerksomme på brevet, og vil undersøke innholdet sammen med sine eksperter.

DØD: Skuespiller Nick Cordero har vært innlagt på sykehuset i over 90 dager. Nå forteller kona, Amanda Kloots, at han ikke overlevde komplikasjonene som fulgte etter at han testet positivt for coronaviruset. Video / foto: NTB SCANPIX. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Tiltak

WHO og FHI har hele tida fastholdt at coronaviruset hovedsakelig smitter via dråper som forlater infiserte personer ved hosting, nysing eller snakking. Helsemyndighetene antar at dråpene i de aller fleste tilfeller ikke når lenger enn én meter fra smittekilden.

Med disse antakelsen til grunn, er det tilstrekkelig med tiltak som bedret håndhygiene og anbefalinger om å redusere kontakt og holde avstand til hverandre.

Men dersom forskernes påstand stemmer, kan det bli nødvendig med mer utstrakt bruk av munnbind blant folk flest.

- Luftbåren spredning fra personer med Covid-19, med ingen eller milde symptomer, undergraver effektiviteten til tiltak som testing, smittesporing og avstand. Munnbind og ansiktsmasker skaper en kritisk barriere, som reduserer mengden smittsomme viruspartikler som en infisert person puster ut, sier professor Klein.

Luftsmitte utgjør særlig risiko i rom med mange personer og dårlig lufting. Det utgjør også en risiko for massesmittehendelser, noe som FHI har advart om at kan føre til betydelige lokale utbrudd.

- Derfor er det spesielt viktig å bruke munnbind eller ansiktsmasker på steder med forhold som kan føre til høyere konsentrasjon av viruspartikler, sier Klein og nevner fly og restauranter som eksempler på risikoutsatte steder.

POLITIET TOK KONTROLL: Flere supportere ble sendt på en buss etter opptrinnet. Foto: Presse-fotos.dk/Ritzau Scanpix/NTB Scanpix Vis mer

Mulig med luftsmitte

I en veileder fra 29. juni skriver WHO at luftbåren smitte er mulig ved aerosolgenererende prosedyrer i helsetjenesten. FHI mener at helsepersonell for sikkerhets skyld må beskytte seg mot luftsmitte når slike prosedyrer utføres på sykehus.

Smitteekspert i WHO, Benedetta Allegranzi, uttaler imidlertid til New York Times at studiene som peker på at luftsmitte spiller en større rolle i spredningen av coronaviruset enn tidligere antatt, ikke er overbevisende.

- De siste månedene har vi uttalt at vi anser luftsmitte som mulig, men at det definitivt ikke støttes av solide eller klare bevis. Det pågår en stor debatt om dette, sier Allegranzi.

- Veldig interessant

Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, sier i NRK-programmet «Dagsnytt 18» at problemstillingen er kjent, men nå aktualisert med det åpne brevet. Samtidig etterlyser han mer forskning.

- Det er veldig interessant om dette for eksempel kan forklare hvordan massesmittehendelser - som dem som var på utesteder i Alpene i februar eller mars - kan smitte så utrolig mange mennesker, sier Nakstad og fortsetter:

- Det kan også ha en sammenheng med at når man er på sitt mest smittsomme, så er det flere viruspartikler i hver dråpe. Men annen erfaring tilsier at man skal være veldig nær en person over tid for å være sikker på å bli smittet med Covid-19.

Professor Jörn Klein kritiserte WHO og FHI for å ikke være føre var i påvente av tydeligere svar på hvordan luftsmitte påvirker spredning av coronaviruset. Overfor Dagbladet forteller han at han fortsatt står ved kritikken.

Munnbind

FHI skriver i sin siste risikovurdering at vi må planlegge for en ny, nasjonal smittebølge. Denne kommer sannsynligvis til høsten og vinteren, når folk i større grad samles innendørs. Klein oppfordrer myndighetene til å lære opp befolkningen om bruk av munnbind i mellomtida.

- I begynnelsen var jeg veldig skeptisk til å anbefale allmenn bruk av munnbind, ettersom det øker risikoen for å infisere seg selv. Men ettersom mer og mer tyder på at luftsmitte spiller en rolle i spredningen av coronaviruset, er det viktig at FHI nå benytter mulighetene til å lære opp befolkningen i bruk av munnbind, sier Klein og fortsetter:

- Vi kan forvente en ny bølge til høsten, og da vil jeg anbefale å bruke munnbind eller ansiktsmasker på alle steder hvor folk møtes innendørs.

SKANDALE: Novak Djokovic sin oppvisningsturnering i tennis har skapt blest etter positive coronatester og vill festing. Nå har også hovedpersonen selv testet positivt for viruset. Vis mer

Anbefales ikke

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad, har tidligere forklart hvorfor norske helsemyndigheter ikke anbefaler allmenn bruk av munnbind så lenge vi har lav smittespredning i samfunnet.

FHI har tidligere advart om at munnbind kan utgjøre smitterisiko fordi personer som ikke er vant med munnbind, kan bruke det feil eller ta seg mer i ansiktet.

- I Norge er det nå svært få som tester positivt for coronavirus og mye tyder på at smitteoverføring i hovedsak skjer mellom personer som bor sammen, sa Nakstad om munnbind i april.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!