Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset:

Advarer Wuhan om ny smittebølge

Innbyggerne i den kinesiske byen Wuhan, hvor coronapandemien startet, bes holde seg inne og forberede seg på en ny smittebølge.

DESINFISERER: Frivillige fra Blue Sky Rescue-teamt jobbet 2. april med å desifisere Qintai Grand- teateret i Wuhan. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB scanpix
DESINFISERER: Frivillige fra Blue Sky Rescue-teamt jobbet 2. april med å desifisere Qintai Grand- teateret i Wuhan. Foto: REUTERS / Aly Song / NTB scanpix Vis mer

Risikoen for at coronaviruset skal få nytt liv i kinesiske Wuhan er stor, ifølge Wang Zhongli, lederen for det kommunistiske partiet.

Han oppfordrer derfor de om lag 11 millioner innbyggerne som bor i Wuhan om å skjerpe sine smitterutiner og unngå å forlate hjemmet deres om det er mulig.

Trussel utenfra

For millionbyen, der coronaviruset hadde sitt utspring mot slutten av 2019, er det nå trusler utenfra som er bekymringen.

Siden januar har byen hatt strenge reiserestriksjoner, og stort sett vært helt avstengt fra omverdenen. Når myndighetene nå planlegger å lette på restriksjonene, er frykten at reisende som ankommer byen skal forårsake en ny smittebølge.

DØDSANNONSER: Avisene i Italia bærer preg av av store tapene landet har lidd etter coronavirusets utbrudd. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

Wuhan har hatt svært strenge regler for sine innbyggere for å få bukt med coronaviruset, og nedstengningen av millionbyen har blitt omtalt som historisk.

Ifølge New York Times hadde Wuhan hele 50 007 bekreftede tilfeller onsdag, men tallene er på vei ned. Ifølge The Guardian ble det bare registrert 31 nye smittetilfeller fredag. Byen har også opplevd dager der ingen nye tilfeller har blitt registrert.

Må bevise at de er friske

Samtidig som viruset har spredt seg til store deler av verden, og rundt halvparten av verdens innbyggere befinner seg i en eller annen form for lockdown, har Wuhan imidlertid kunnet gradvis slippe opp på de strenge tiltakene de siste ukene.

Mot slutten av mars kunne innbyggerne, etter rundt to måneder i såkalt lockdown, igjen gå på butikken eller ta seg en vandretur i gatene. Flere har også fått tillatelse til å gå tilbake på jobb, dersom de kan bevise at de er friske, og kollektivtrafikken har sakte, men sikkert, begynt å gå sin vante gang.

De planlegger nå å heve reiseforbudet 8. april, for reisende som har en såkalt grønn «helsekode» - et bevis på at de er friske.

Hyller varsleren

Det var legen Li Wenliang (34), som først varslet om det ekstremt smittsomme coronaviruset i desember 2019. For det møtte han kraftige reaksjoner fra myndighetene, som mente legen «spredte løgner». Wenilang døde seinere etter å ha blitt smittet av coronaviruset.

DØDE: Wuhan-legen Li Wenliang varslet om corona-viruset før nyttår. Han ble selv smittet og døde 6.februar. Foto: skjermdump CNN/Li Wenliang. Video: CNN, AFPTV, CCTV, WEIBO - Klipp: Per Ervland Vis mer

En etterforskning av dødsfallet og legens handlinger førte i mars til en anbefaling om at myndighetene trakk tilbake kritikken. Lørdag holdes en nasjonal sørgedag i Kina, der Wenliang skal hylles sammen med 13 andre «martyrer», som døde i sitt arbeid mot viruset, skriver The Guardian.

Totalt er det registrert 81 589 smittede i Kina og 3318 dødsfall, viser tall fra Worldometers.

Coronaviruset har nå nådd nye høyder andre steder i verden, som Italia, Spania og USA. Sistnevnte registrerte fra torsdag til fredag hele 1169 nye coronadødsfall - det høyeste antallet registrert på ett døgn hittil.

Tar beina fatt: Merk deg ordet «Wuhan Shake». Det er den nye virale trenden på hvordan man kan hilse på andre mennesker uten å bli smittet av Corona. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!